Svijet
0

Jovanović poziva građane Srbije na demonstracije

FENA
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović najavio je danas da će ta stranka pozvati građane na demonstracije širom Srbije ako novu vladu budu formirali Demokratska stranka Srbije, socijalisti i radikali.

"Nemam nikakvu sumnju da ćemo dobiti veliku podršku našeg društva za to, jer ono ima mnogo veće demokratske potencijale od onih koji u ovom trenutku postoje u republičkom parlamentu. Nećemo nijemo posmatrati uništavanje zemlje", rekao je on na konferenciji za novinare.

Jovanović je zatražio od predsjednika Srbije Borisa Tadića da ne povjerava mandat parlamentarnoj većini koju čine, DSS-NS, SRS i SPS, već da ga povjeri funkcioneru Demokratske stranke Božidaru Đeliću ili da raspiše nove izbore.

Prema njegovim riječima, Tadić ne mora da povjeri mandat parlamentarnoj većini, niti to smije da uradi zbog zemlje čiji je predsjednik.

"Otvaranje mogućnosti za formiranje te vlade direktno je suprotstavljeno obavezama predsjednika. Tadić mora sačuvati Srbiju, a to znači da uskrati mogućnost formiranja vlade koja bi realizirala politiku koja je Srbiju uništila 1999. godine", naveo je on.

Lider LDP-a smatra da Srbiji nije potrebna bilo kakva vlada, već reformska i evropski orijentirana vlada koja se "neće pozivati na demokratske principe u parlamentu koji je protivnik demokratije".

"Ako se govori o formiranju evropskog bloka, nije nam potrebna fraza koja će da zamijeni nepostojanje demokratskog bloka. Potrebna nam je jasna politika koja podrazumijeva zaokret u rješavanju kosovskog problema, izručenje preostalih optuženika Hagu, lustraciju i izmjenu Ustava", rekao je Jovanović.

On je dodao da je LDP spreman da na izborima nastupi sa svakom partijom koja je spremna da podrži takav politički koncept.

"Pendrek mora ostati u prošlosti, a prioritet vlade mora postati, obrazovanje zdravstvo, socijalna zaštita našeg društva", poručio je on i dodao da su Srbiji potrebni novi izbori, javio je Tanjug.

On je rekao da je poražavajuće to što je danas, kada se u svijetu slavi Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, Srbija direktno suprotstavljena evropskim vrijednostima, posebno izborom Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta.