Svijet
0

Jouyet: EU se ne smije upustiti u izradu novog sporazuma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski ministar za evropska pitanja Jean-Pierre Jouyet upozorio je da se Evropska unija ne smije upustiti u izradu novog sporazuma nakon što su Irci na nedavnom referendumu odbacili Lisabonski sporazum, javio je danas britanski BBC.

Predstavljajući planove Francuske tokom preuzimanja funkcije predsjedavajućeg EU u narednih šest mjeseci, počevši od 1. jula, Jouyet je u francuskom Senatu kazao da postoji opći dogovor između država članica Unije da se nastavi ratifikacija Lisabonskog sporazuma.

"Jedno je sigurno - mi nećemo početi izradu novog sporazuma", istakao je Jouyet i dodao da države članice ne mogu sebi dopustiti da odgađaju odluke.

Jučer su ministri vanjskih poslova država članica EU u Luxembourgu postigli dogovor da Lisabonski sporazum "održe u životu" i konstatirali da još devet država nije ratificiralo taj sporazum i da mogu nastaviti s tim procesom.

BBC podsjeća da se Lisabonski sporazum ne može provoditi od januara 2009. godine ako da ga ne odobre (ratificiraju) sve države članica Unije, dok je samo Irska održala referendum o tom pitanju.