Salzburg
0

Josip Jurišić govorio o iskustvima u upravljanju vodama u Sarajevu

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić na poziv Instituta europskih regija učestvuje u radu 4. konferencije evropskih regija i gradova u Salzburgu, čija je tema "Rastuća gospodarska važnost evropskih regija i gradova".

Učestvujući u diskusiji o temi "Energija, voda i otpad u regijama i gradovima", Jurišić je istaknuo da je kult vode u Sarajevu vjekovna tradicija te da je u regiji imao prvi vodovod, saopćeno je iz Gradske uprave.

Jurišić je kazao da je sarajevska voda danas nadaleko poznata po bistrini i čistoći, a pitka je čak i voda sa slavina. Građani i turisti, koji u sve većem broju posjećuju Sarajevo, nemaju potrebu kupovati flaširanu vodu.

"Ulogu vode i njen značaj najbolje su mogli osjetiti građani Sarajeva koji su preživjeli više od 1.400 dana u okupiranom gradu bez elementarnih uslova, pa tako i bez vode", istaknuo je Jurišić.

On je učesnicima skupa prezentirao i temu "Iskustva u upravljanju vodama u gradu Sarajevu", govoreći o raspoloživim resursima vode, njenoj proizvodnji i distribuciji, gubitku, kanalizacionim sistemima, projektima iz oblasti vodosnabdijevanja, odvođenja i tretmana otpadnih voda, revitalizaciji centralnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, te izgradnji sekundarne kanalizacione mreže.

Naglasio je potrebu da se od 1.064 km vodovodne mreže zamijeni najmanje 350 km, a od 850 km uličnih kanala minimalno 175 km.