Zastupnik u Bundestagu
62

Josip Juratović bošnjački nacionalizam povezivao sa Srebrenicom

T. K.
Screenshot: RTVHB
Screenshot: RTVHB
Zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović izazvao je više reakcija na društvenim mrežama nakon što je za RTV Herceg Bosnu govorio o radikalizaciji među Bošnjacima, kazavši da se taj nacionalizam na neki način provlači na bazi senzibiliteta prema Srebrenici.

Tako poređenje je naišlo na brojne reakcije na društvenim mrežama.

"Da postoji radikalizacija kod Bošnjaka, jednako kao i među Hrvatima i Srbima, to je činjenica. Oni provlače na osnovi senzibiliteta prema Srebrenici, na što je Zapad jako osjetljiv, na neki način i svoje nacionalizme. Također žele reći da su Bošnjaci jedini državotvorni. Tu sam morao reagirati i kazati da nisu samo Bošnjaci državotvorni. Ja cijenim Ustav BiH koji je utemeljen na antifašističkoj borbi, gdje jasno stoji da je BiH i srpska, i hrvatska i bošnjačka. To stoji i danas", rekao je za RTVHB.

Juratović je kazao da se BiH sastoji od tri konstitutivna naroda i ostalih.

"To se sada pokušava staviti pod upitnik, čak i sam OHR, ali i Bošnjake koji su umjereni, koji žele suradnju s drugim nacionalnostima. Njih se proglašava izdajnicima. To moraju Bošnjaci među sobom riješiti, ja, kao Hrvat, ne mogu", kazao je Juratović između ostalog za RTV HB.