Svijet
0

Jose Ramos-Horta tražio od Timorežana da se mole za Suharta

FENA
Predsjednik Istočnog Timora zatražio je od Timorežana da se mole za Suharta, bivšeg indonezijskog predsjednika koji je naredio brutalnu invaziju na Istočni Timor a koji sada leži u bolnici u kritičnom stanju.

Suharto (86), koji je vladao Indonezijom više od ri decenije, bori se za život skoro dvije sedmice, i sada je na aparatu za održavanje života nakon višestrukog zatajenja organa, javio je Reuters.

Ljekari koji liječe Suharta u četvrtak su zvučali manje optimistično nego dan ranije i izjavili su da je još na aparatu, a znaci infekcije još su prisutni.

Kada je Suharto teško onolio, njegovo nasljedstvo postalo je temom širokih diskusija. Njegova vladavina bila je obilježena rapidnim ekonomski rastom i političkom stabilnošću, ali je umrljana masakrima, kršenjima ljudskih prava i raširenom korupcijom.

"Nemoguće nam je zaboraviti prošlost, ali bi mu Istočni Timor trebao oprostiti prije nego što umre i tražim od naroda da se moli za Suharta kao bivšeg predsjednika Indonezije", izjavio je istočnotimorski predsjednik Jose Ramos-Horta, kome su neki od članova porodice ubijeni tokom okupacije.

Istočni Timor žestoko je propatio pod indenzijskom vladavinom, i tek je stekao nezavisnost nakon što je Suharto bio prisiljen da odstupi u 1998.

Indonezija je izvršila invaziju na Istočni Timor u 1975. po okončanju portugalske vladavine i anektirala je teritoriju iste godine, održavajući veliko i povremeno okrutno vojno prisustvo.

Procjenjuje se da je više od 200.000 ljudi - četvrtina ukupnog stanovništva - poginulo u borbama i bolestima koje su uslijedile nakon indonezijske okupacije.

Ramos-Horta je izjavio da neće obići Suharta u bolnici, ali je dodao da će zatražiti od pape Benedikta da moli za bivšeg lidera kada posjeti Vatikan u petak.

Većinski katolički Istočni Timor glasao je za odvajanje od 23-godišnje indonezijske vladavine na referendumu obilježenom nasiljem u 1999. i postao je potuno nezavisna država u 2002.

"Suharto je učinio brojne pozitivne stvari za Indoneziju poput poboljšanja ekonomije i razvoja, ali je on također činio greške kao što su masakri u Indoneziji i na Istočnom Timoru", izjavio je Ramos-Horta.