Svijet
20

Još uvijek u Ambasadi Ekvadora: Julien Assange strahuje da će biti ubijen

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je u intervjuu za The Times Magazine rekao da strahuje da bi ga neko mogao ubiti ako napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu, u koju je ušao 2012. godine.

Assange je istakao da nije izašao na svjež zrak i sunčevu svjetlost tri godine jer je to preopasno za njega.

"Moja sigurnost bi bila ugrožena kad bih samo izašao na balkon. Različiti ljudi su mi prijetili ubistvom i bombama", izjavio je Assange.

Dodao je da u slučaju da izađe iz ambasade možda ne bi bio ustrijeljen, ali da bi ga CIA kidnapovala ili bi bio ubijen napadom drona. On ističe da je "brojne prijetnje nestabilnih ljudi" dobio zbog svog kontroverznog političkog statusa.

Assangeu je vlada Ekvadora dala politički azil 2012. godine pozivajući se na Konvenciju o izbjeglicama. On vjeruje da mu prijeti izručenje iz Velike Britanije u SAD, gdje se protiv njega vodi istraga zbog umiješanosti s aktivnostima WikiLeaksa. Također, prijeti mu izručenje u Švedsku zbog istrage u slučaju silovanja.

U periodu od gotovo pet godina Assange je bez optužnice zadržan u zatvoru, u kućnom pritvoru i ambasadi. Čuva ga policija, a to je dosad koštalo više od 15 miliona eura.