Uprkos blokadi
0

Još pomoći za Gazu stiže krajem godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Humanitarci iz više muslimanskih zemlja planiraju poslati novi konvoj pomoći pojasu Gaze, u još jednom pokušaju probijanja izraelske pomorske blokade toga palestinskog teritorija.

Fondacija za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH) najavila je da će oko 500 aktivista doploviti u novom konvoju te kako se nada da će pomoć stići u pojas Gaze do 27. decembra.

Pomoć će krenuti iz Indije kopnom 2. decembra, preći preko Pakistana, Irana, Turske i Sirije i stići do pojasa Gaze morskim putem, rekao je u Ankari glasnogovornik te organizacije.

IHH će zapravo organizirati dolazak iz Turske, javio je Associated Press iz Ankare.

Ta turska organizacija sponzorirala je i konvoj od šest brodova koji su presreli izraelski komandosi 31. maja. U sukobu koji je izbio na brodu pod turskom zastavom poginulo je osam Turaka i jedan njihov sunarodnjak koji je imao i američko državljanstvo.

Upad je izazvao osude diljem svijeta i skrenuo pažnju na trogodišnju blokadu pojasa Gaze. Otada je Izrael ublažio kopnenu blokadu, ali je pomorska blokada ostala na snazi.

Poslije toga su propalestinski aktivisti plovili ka pojasu Gaze u više odvojenih brodova ali nije bilo pokušaja da se organizira konvoj.

Izrael je najavio da će i silom, ako je potrebno, zaustaviti svaki pokušaj da se doplovi do pojasa Gaze. Tel Aviv smatra da je pomorska blokada neophodna kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja u Gazu kojom od sredine 2007. vlada islamistički Hamas.