{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još nepoznato da li će nova gripa biti smrtonosna ili blaga

F
30.4.2009. u 20:20
0
3
Još nepoznato da li će nova gripa biti smrtonosna ili blaga
0
Još nepoznato da li će nova gripa biti smrtonosna ili blaga
Foto: AP
"Svijet je pripremljeniji nego ikad za moguću pandemiju gripe", stoji u saopćenju koje je kompanija Roche objavila u četvrtak.
Svinjska gripa dobit će naziv "pandemije" neovisno o tome hoće li se u konačnici pokazati smrtonosnom, poput poznatih pandemija iz XX stoljeća ili će izazvati samo blage simptome s posljedicama koje neće biti teže od posljedica "obične" gripe, javljaju agencije.

Iako je u izvorištu bolesti Meksiku umrlo mnogo ljudi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svinjskoj gripi pripisuje tek manji broj smrti, a u drugim zemljama zaraženi su prošli s razmjerno blagim posljedicama - proljevom kao najtežom tegobom, navodi Reuters u analizi.

Očekuje se da WHO ubrzo objavi status pune pandemije - 6. razinu na ljestvici od šest stupnjeva - kako bi upozorila na globalno širenje svinjske gripe među ljudima koji nisu bili u Meksiku.

Glavna ravnateljica WHO-a Margaret Chan, pozivajući se na iskustvo koje je kao ravnateljica odjela u Hong Kongu stekla u borbi protiv SARS-a i ptičje gripe, rekla je kako viruse poput svinjskog soja H1N1 treba pomno promatrati ako bi se pogoršali.

"Učimo od prijašnjih pandemija. Pandemski je virus nepouzdan, nepredvidiv i može nas iznenaditi", rekla je Chan novinarima u sjedištu WHO-a, prenosi Reuters.

No priznala je da se bolest može pokazati više neugodnom nego smrtonosnom, spomenuvši kako su se mnogi zaraženi pacijenti u SAD oporavili sami, bez ikakvih lijekova.

"Moguće je da se bolest pokaže u bilo kojem dijelu spektra - od blaže neugode do teške bolesti. Moramo nadzirati razvoj situacije kako bismo dobili podatke i spoznaje nužne za primjeren odgovor", rekla je.

"Možda će virus u konačnici sam od sebe nestati, i to bi bilo najbolje. No može se dogoditi i suprotno", naglasila je.

Ako se situacija bude tako razvijala, a na temelju zahtjeva Chan svjetskim ljekarničkim tvrtkama da provjere mogućnosti povećanja proizvodnje, švicarski farmaceutski div Roche objavio je u četvrtak da je spreman povećati proizvodnju antivirusnog lijeka Tamiflua, koji je WHO prihvatio kao djeotvoran protiv svinjske gripe, javlja agencija France Presse.

"Proizvodnju (Tamiflua) možemo povećati na 400 milijuna doza na godinu", izjavio je glasnogovornik Rochea, dodavši kako tvrtka još nije dobila takav zahtjev. "Svijet je pripremljeniji nego ikad za moguću pandemiju gripe", stoji u saopćenju koje je Roche objavio u četvrtak.

Ta je tvrtka u ponedjeljak najavila kako je "spremna" poslati diljem svijeta tri milijuna doza Tamiflua, koje je 2006. donirala WHO-u i koji su u njezino ime uskladišteni u Švicarskoj i SAD-u te se mogu globalno distribuirati u roku od 24 sata. WHO dosad nije uputio takav zahtjev, napomenuo je glasnogovornik Rochea.

Chan se obratila i proizvođačima cjepiva koji mogu pridonijeti proizvodnji cjepiva protiv pandemije svinjske gripe, a pozitivan odgovor stigao je iz tvrtke Novartis koja je iskazala spremnost za izradu takva lijeka čim na uvid i analizu dobije izvorni virus gripe.

"Čekamo upute odgovornih" kako bismo počeli proizvodnju, rekao je glasnogovornik Novartisa.

Italija je odlučila potaknuti svijet da se nakon pandemije svinjske gripe bolje pripremi za moguću sličnu pandemiju, tako da će od evropskih partnera na današnjem izvanrednom ministarskom sastanku u Luxembourgu u četvrtak zatražiti da razmotre "mogućnost stvaranja strateških zaliha antivirusnih lijekova i cjepiva", javlja AFP.

Italija predlaže da se "razmotri mogućnost stvaranja strateških zaliha antivirusnih lijekova i cjepiva i zajedničkog programa kupnje i upravljanja tim zalihama uspostavom ad hoc skupine stručnjaka" iz raznih zemalja, stoji u dokumentu koji će Rim predstaviti na ministarskom sastanku.

U vrijeme epidemije ptičje gripe zemlje članice EU-a odbile su stvoriti zajedničku zalihu antivirusnih lijekova.

Izvori iz Evropske komisije rekli su da Evropa raspolaže količinama antivirusnih lijekova dostatnima za 18 posto stanovništva Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: