EU
0

Još nema rusko-ukrajinskog dogovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski promatrači spremni su odmah otići kako bi provjerili činjenično stanje na rusko-ukrajinskoj granici u vezi s dobavom plina za zemlje članice EU-a, izjavio je u četvrtak u Pragu potpredsjednik češke Vlade Alexander Vondra, naglasivši kako se Moskva i Kijev još nisu dogovorili.

"Želimo imati promatrače na mjernim tačkama i oni su spremni otići sutra, ali o tome još nema dogovora", rekao je Vondra na konferenciji za novinare nakon neslužbenog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Vondra je dodao da pregovori o slanju promatrača, koji se vode u Bruxellesu između predstavnika ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza u prisutnosti dužnosnika Evropske komisije i češke vlade, još traju, ali da u ovom trenutku još nema dogovora o prihvaćanju promatrača.

"Vijesti da je sve dogovoreno nisu tačne. Sutra je važan dan", rekao je Vondra. I Rusija i Ukrajina su obećale da će prihvatiti promatrače, "ali vrag leži u detaljima", rekao je Vondra.

Na novinarski upit je li riječ samo o evropskim promatračima ili bi u toj promatračkoj misiji sudjelovali ruski i ukrajinski predstavnici, te da Ukrajina možda ne želi ruske promatrače na svom tlu, Vondra je odgovorio da ne "želi ulaziti u pojedinosti, jer pregovori traju".

Dvije trećine zemalja članica EU-a ostale su bez opskrbe ruskim plinom kao i zemlje jugoistočne Evrope koje su izvan EU-a. "U ovom trenutku jako je važna evropska solidarnost. Ovo je test za Evropsku uniju", dodao je Vondra.

S druge strane, u Bruxellesu je predstavnik ukrajinskog izaslanstva izjavio da je Ukrajina potpisala dogovor u kojem poziva evropske promatrače da provjere protok ruskog plina kroz njezin teritorij.

Ruski energetski div Gazprom objavio je u četvrtak da će ponovno uspostaviti opskrbu Evrope plinom preko Ukrajine čim stignu promatrači EU-a koji će nadzirati protok plina preko te zemlje.

Ministri vanjskih poslova EU-a na neformalnom sastanku u Pragu usvojili su deklaraciju u kojoj ističu da "da je za građane i poduzeća EU-a neprihvatljivo da trpe zbog nestašice plina zbog nepoštivanja ugovornih obveza dviju zemalja".

U Pragu je najavljeno da će se u ponedjeljak održati poseban sastanak ministara zemalja članica zaduženih za energetiku kako bi raspravili situaciju na energetskom tržištu, uključujući i upućivanje promatrača, te o konkretnim mjerama koje treba poduzeti.

U zajedničkoj deklaraciji EU-a kaže se da Ukrajina i Rusija "do sada nisu pokazale dovoljno odlučnosti za rješavanje problema, što šteti njihovoj vjerodostojnosti".