SZO
0

Još nema kraja pandemiji svinjske gripe

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komitet za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) neće se sastati tokom ove sedmice radi revizije podataka o virusu gripa H1N1 niti će biti proglašeno okončanje pandemije, rekao je portparol SZO Gregori Hartl.

"Neće biti održan sastanak komiteta. Još nadziremo situaciju i posmatramo kako se virus ponaša tokom zime na južnoj hemisferi", rekao je Hartl.

Agencija "Bloomberg News", pozivajući se na svoje izvore, javila je kasno sinoć da komitet SZO namjerava da održi sastanak i proglasi okončanje pandemije, koja je zvanično počela u junu 2009. godine.

Hartl je istakao da zvaničnici SZO prate virus u zemljama, uključujući Argentinu, Australiju, Čile, Novi Zeland i Južnoafričku Republiku - da bi provjerili nivo zaraza.

Prema njegovim riječima, još je na snazi šesti stepen, što znači da pandemija još traje.

On je dodao da je nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima zemalja sa južne hemisfere još prerano govoriti o bilo čemu, tako da ove sedmice neće biti nikakvog sastanka.

Komitet sastavljen od stručnjaka za virus gripa oformio je SZO kako bi iznosili preporuke o pandemiji, koja se pojavila početkom 2009. godine u SAD i Meksiku i proširila se širom svijeta za samo šest sedmica.
Prema zvaničnim podacima, od tada pa do danas virus je odnio  18 337 ljudskih života, ali je iz SZO saopšteno da će biti potrebno najmanje godinu dana nakon okončanja pandemije da se govori o konačnom broju preminulih.