{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još nema dogovora o nacrtu novog iračkog ustava

N
27.8.2005. u 09:26
0
0
Još nema dogovora o nacrtu novog iračkog ustava
0
Još nema dogovora o nacrtu novog iračkog ustava
Predsjednik iračkog parlamenta Hajim al-Hassani izjavio je danas da nije postignut dogovor o nacrtu ustava nakon sinoćnjih razgovora sa šijitskim i kurdskim pregovaračima.
Hassani, inače sunit, kazao je da su predstavnici šijitske većine predložili amandmane na nacrt ustava kako bi udovoljili zahtjevima sunita, ali da sunitski vođe još nisu dali definitivan odgovor.

«Konačna odluka bit će jasna tek u nedjelju», dodao je Hassani.

Nakon intervencije američkog predsjednika Georgea Busha, šijitski pregovarači su jučer ponudili, kako su ga nazvali, konačni kompromisni prijedlog sunitima u pokušaju da prekinu zastoj oko donošenja novog iračkog ustava, ali sunitski pregovarači nisu prihvatili taj revidirani dokument.

Kao najspornije pitanje u donošenju ustava nametnula se federalizacija Iraka, oko koje su dogovor postigli predstavnici šijita i Kurda, a čemu se oštro usprotivila sunitska zajednica, koja je dominirala zemljom za vrijeme vladavine svrgnutog iračkog diktatora Saddama Husseina.

Tu su još i pitanja ovlasti premijera i predsjednika te status članova bivše Saddamove stranke Baath.

Nacrt novog iračkog ustava predstavljen je parlamentu neposredno prije isteka roka u ponedjeljak u ponoć, ali je glasanje o nacrtu odgađano već nekoliko puta tokom ovog sedmice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: