Samit EU
0

Još nema dogovora o finansiranju hitnih mjera za zaštitu klime

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) u četvrtak, prvog dana samita u Bruxellesu, nisu postigli dogovor o finansiranju hitnih mjera za zaštitu klime u zemljama u razvoju.

Predsjedavajući vijeća, premijer Švedske Fredrik Reinfeldt je rekao novinarima da se još uvijek radi na tome da se utvrdi iznos koji bi evropske države na dobrovoljnoj bazi stavile na raspolaganje.

  • Potrebno je od pet do sedam milijardi eura godišnje, što je svota na koju se EU već ranije dogovorila u mandatu za pregovore na svjetskoj konferenciji o zaštiti klime koja je u toku u Kopenhagenu, rekao je on.

Prvi Samit šefova država i vlada članica EU, koji se održava nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, posvećen je prije svega borbi protiv klimatskih promjena u svijetu i pregovorima koji se na tu temu vode na konferenciji UN-a u Kopenhagenu kao i strategiji za izlazak Unije iz svjetske ekonomske krize.

Skupom, iako je izabran novi predsjednik Vijeća EU Herman van Rompuy, predsjedava švedski premijer, jer je po dogovoru iz 2008. godine predviđeno da prvim samitom po stupanju sporazuma na snagu, ipak, predsjedava država koja do tada držala tu rotirajuću funkciju, odnosno Švedska, prenosi Tanjug.