Umrla od previše vode
0

Još jedna žrtva kontraverzne dijete

Sarajevo-x.com
Jacqueline s unukom
Jacqueline s unukom
Majka petero djece bila je toliko očajna u svojim nastojanjima da izgubi na težini da se podvrgla takozvanoj 'vodenoj dijeti' koja je imala tragičan ishod.

Jacqueline Henson (40) bila je izvan sebe od sreće kad je uspjela skinuti pet kilograma u toku prve sedmice na dijeti koja je uključivala konzumaciju četiri litra vode dnevno.

Nakon tri sedmice značajno je smršala i njen suprug i ona počeli su vjerovati da "što više vode popije, to će više kilograma izgubiti". Ipak, nije bilo tako.

Jacqueline je umjesto preporučenih četiri litra u toku cijelog dana, tu količinu vode popila u samo dva sata, dok je kod kuće gledala TV. Ubrzo je kolabirala prethodno se žaleći na glavobolju te je odvezena u bolnicu, ali joj nije bilo spasa.

Obdukcija nad tijelom žene pokazala je da je preminula od nateknuća mozga koje je prouzrokovalo previše tekućine, saznaje Daily Mail.

Njena porodica okomila se na pokretače ideje "vodene dijete", a suprug preminule, Brian Henson upozorio je da ona može biti štetna čak i za osobe koje su zdrave, kao što je bila njegova supruga.

LigherLife dijeta, na kojoj se nalazi oko 100.000 ljudi, uključuje konzumaciju samo 500 kalorija dnevno u toku 12 sedmica, a normalni obroci zamjenjuju se supama, čokoladicama i vodom.

Iza gospođe Henson ostalo je petero djece uzrasta od pet do 20 godina.