Njemački Ustavni sud
0

Još jedna tužba zbog Lisabonskog ugovora

FENA
Njemački Ustavni sud primio je drugu pritužbu vezanu uz Lisabonski ugovor koja bi mogla usporiti završetak ratifikacije tog dokumenta u Njemačkoj za još nekoliko mjeseci, pišu u srijedu evropski mediji.

Nova tužba na više od 200 stranica tiče se gospodarskih i političkih pitanja. Podnositelji kažu da se evropska integracija pretvorila u neprestano kršenje Pakta o stabilnosti, da Evropska komisija "drsko premašuje svoje ovlasti", da postoje "nebrojeni čelnici i rastapanje podjele vlasti", prenosi list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podnositelji tužbe kažu da Ustavni sud ne može dati zeleno svjetlo Lisabonskom ugovoru jer on "jača sadašnju praksu kršenja podjele vlasti i miješanja ovlasti".

Dokument su Ustavnom sudu predali pravnik Markus Kerber, bivši izvršni direktor Thyssena Dieter Spethmann, bivši zastupnik Evropskog parlamenta Franz Ludwig Graf Stauffenberg i ekonomist Joachim Starbatty.

Njemački Ustavni sud već se bavi tužbom koju je predao zastupnik Peter Gauweiler.

Javna rasprava o tom tekstu, koji kaže da Lisabonski ugovor potkopava slobode zajamčene građanima u njemačkom Ustavu, trebala bi se održati 10. i 11. februara, prenijela je Hina.

Međutim, novi podnositelji ne žele sudjelovati u toj raspravi, piše Handelsblatt, i žele da Sud njihovu argumentaciju sasluša odvojeno.

Sud sada treba odlučiti hoće li prihvatiti novi slučaj. Ako ga prihvati, vjerojatno će trebati nekoliko mjeseci da donese odluku čime se ratifikacija Lisabonskog ugovora u Njemačkoj dodatno odgađa.