Svijet
0

Još jedna američka država pred ukidanjem smrtne kazne

Klix.ba
Zakonodavci u saveznoj državi Nebraska u srijedu su glasali za ukidanje smrtne kazne koju bi trebao zamijeniti doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

Sa 35 glasova za i 15 protiv u prvom glasanju zakonodavci se nadaju da će savladati čak i veto republikanskog guvernera Petea Rickettsa koji bi mogao uslijediti u narednih nekoliko dana.

"Mislim da su državni senatori odredili svoj stav i da se neće desiti bitnije promjene kada dođe vrijeme za konačnu odluku", rekla je Stacy Anderson, direktorica organizacije za promociju ukidanja smrtne kazne NADP.

Ukoliko protivnicima pođe za rukom preovladavanje veta guvernera Rickettsa, Nebraska će postati još jedna država bez smrtne kazne. Država Maryland ukinula je smrtnu kaznu 2013. godine, a trenutno najstrožiju sankciju sprovode 32 države unutar SAD-a.

Glasanje je izvršeno u srijedu, a Ricketts ima pet dana da uloži veto, u protivnom prijedlog postaje zakon koji će automatski retroaktivno pomilovati 11 osuđenika na smrtnu kaznu, koji bi umjesto nje dobili doživotni zatvor.

Čak i ako guverner uloži veto, ostaje mogućnost da zahvaljujući brojnosti glasova "za" isti bude poništen.