Za glasalo 67 posto
479

Još jedan švicarski kanton zabranio nošenje burke

Klix.ba
St. Gallen je postao drugi švicarski kanton koji je zabranio pokrivanje lica u javnosti, a zakon uključuje i zabranu vela koji se nosi iz religijskih razloga. Na nivou države o ovom problemu će se glasati sljedeće godine.

Zakon kojim policija može kazniti bilo koga ko ima prekriveno lice u javnosti podržalo je 67 posto biračkog tijela u kantonu njemačkog govornog područja. Zakon će biti primjenjivan i na muslimanke koje pokrivaju lice iz religijskih razloga i, kako su kazali, na svakoga ko bude prijetio javnoj sigurnosti ili religijskom i društvenom miru, među kojima su i demonstratori.

Zagovornici nacionalne zabrane nošenja tkanine ili odjeće koja prekriva lice prikupili su 100.000 potpisa potrebnih za pokretanje nacionalnog glasanja prije godinu dana. Vlada se usprotivila inicijativi kazavši kako prvo svaki kanton individualno treba razmotriti prijedlog.

Parlament St. Gallena je originalno usvojio ovu zabranu prošlog novembra dvotrećinskom većinom. Stranke Mladi zeleni, Mlada socijalistička stranka i Mladi zeleni liberali predložili su naknadno referendum jer zakon ograničava individualnu slobodu i jasno cilja muslimanske žene, potičući ksenofobiju.

Ovakav zakon usvojen je u susjednom kantonu Glarusu prošle godine, dok je u Ticinu u kojem se govori italijanski jezik, usvojen zakon o zabrani nošenja vela prije pet godina.