Problem voda
25

Još jedan rijetki nosorog uginuo u Keniji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Deseti nosorog je uginuo nakon što je premješten u drugi nacionalni park u Keniji, saopćila je kenijska vlada nakon što su stigli rezultati istrage koja je obuhvatila i prethodne slučajeve.

Obdukcija je pokazala da je voda u blizini novog doma ugroženog crnog nosoroga u Tsavo East National Parku bila previše slana, što je štetno djelovalo na životinju.

Nosorozi su premješteni u poomenuti nacionalni park kako bi pokušali povećati brojnost njihove populacije. Premješteno je ukupno 11 nosoroga, a preživjeli je povrijeđen u napadu lava.

Procjenjuje se da na svijetu trenutno ima manje od 5.500 crnih nosoroga, svi se nalaze u Africi od čega 750 u Keniji.

Osam od 11 premještenih nosoroga je stiglo iz Nacionalnog parka Nairobi, a preostala tri iz Nacionalnog parka Nakuru.

Nakon što je uginulo osam nosoroga, vlada je pokrenula istragu tokom koje su potvrđeni prvobitni zakljuci da je voda s visokom koncentracijom soli bila štetna za njih. Obdukcija je pokazala da su uginuli od dehidracije, bakterija u gornjem respiratornom traktu i čireva na želucu.

Ministar krivi vladine zvaničnike zbog nebrige, loše koordinacije i loše komunikacije. Ukupno 14 nosoroga je označeno zbog premještaja, ali je vlada otkazala transport tri nosogora iz Nakurua nakon prvih uginuća.

Nosorozi se često premještaju kada njihova populacija postane prevelika za okruženje u kojem se nalaze. U slučaju ugrožene vrste crnih nosoroga, premiještanje se vrši u cilju razmnožavanja i povećanja njihovog broja.

U Keniji je prošle godine ubijeno devet nosoroga, a u martu ove godine je uginuo posljednji mužijak sjevernog bijelog nosoroga.