Viđen sa šefom Wagnera
45

Još jedan general visokog ranga nestao nakon Prigožinove pobune

I. M.
Zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije Junus-Bek Jevkurov
Zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije Junus-Bek Jevkurov
Još jedan visokorangirani ruski general nestao je sa javnog polja nakon pobune Wagnera, koja se zamalo pretvorila u vojni udar i mogla pokrenuti velike čistke u rukovodstvu Ministarstva odbrane.

Zamjenik ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov, nosilac zvanja heroja Rusije, nosilac Ordena zasluga za otadžbinu, Ordena za hrabrost i vlasnik dvije medalje za hrabrost, prestao je da se pojavljuje na manifestacijama Ministarstva odbrane nakon što je nestanka generala armije Sergeja Surovikina.

Indikativno je bilo odsustvo Jevkurova na sastanku rukovodstva vojnog resora sa Sergejem Šojgu 3. jula, piše britanski obavještajac u dnevnom izvještaju u srijedu.

Na događaju prikazanom na državnoj televiziji, Šojgu je prvo prokomentarisao Wagnerovu pobunu, nazvavši je "neuspjehom", a također je najavio reformu sistema vojnih okruga Ruske Federacije sa formiranjem dva nova, Moskve i Lenjingrada. Istovremeno, sa sastanka su bili odsutni i Jevkurov i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

Tokom Wagnerove pobune, Jevkurov je bio u štabu Južnog vojnog okruga, odakle se komanduje trupama u Ukrajini. Zajedno sa zamjenikom šefa GRU Viktorom Aleksejevim, snimljen je na video snimku u sjenici sa Jevgenijem Prigožinom, koji je zahtijevao da generali izruče Šojgua i Gerasimova.

Surovikin je također bio odsutan sa javnog terena više od dvije sedmice, primjećuju britanski obavještajci. 28. juna, izvori bliski Ministarstvu odbrane rekli su za The Moscow Times da je Surovikin priveden dan nakon Wagnerove pobune.

Prema Bloombergu, Surovikin je nekoliko dana ispitivan o vezama s Prigožinom. Gdje je "General Aramagedon" sada ostaje nejasno. Izvori Bloomberga tvrde da mjesto njegovog pritvora "nije zatvor".