{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Još ima humanih ljudi: Kako je jedna fotografija promijenila život Abdulu iz Sirije

29.8.2015. u 12:45
230
45
Još ima humanih ljudi: Kako je jedna fotografija promijenila život Abdulu iz Sirije
230
Još ima humanih ljudi: Kako je jedna fotografija promijenila život Abdulu iz Sirije
Nakon što je objavljena na društvenim mrežama fotografija jednog Sirijca koji u Bejrutu, noseći svoju kćerku, prodaje olovke kako bi prehranio sebe i porodicu, za samo nekoliko sati skupljeno je 70-ak hiljada dolara pomoći.
Gissur Simonarson, koji za sebe kaže da je humanitarni aktivist, na svom Twitter profilu objavio je fotografiju koja je potaknula hiljade osoba širom svijeta da pokažu da je svijet još uvijek humano mjesto.

Na fotografiji se vidi otac koji svakodnevno na ulicama Bejruta prodaje olovke, dok mu četverogodišnja kćerka spava u naručju.

Nakon što je objavio fotografiju, Simonarsonu su se javili mnogi nudeći pomoć. Simonarson je potom otvorio potpuno novi profil na Twitteru pod nazivom #BuyPens te je na taj način vrlo brzo uspio doći do podataka ko je čovjek koji prodaje olovke.

Samo 24 sata poslije, saznalo se da je njegovo ime Abdul, a da se nejgova kćerka zove Reem.
Oni su Palestinci koji su iz izbjegličkog kampa za Palestince u blizini Damaska morali pobjeći te su se našli u Bejrutu. Kamp Yarmouk bio je dom za više desetina hiljada Palestinaca koji su, nakon protjerivanje iz svoje domovine, ovdje započeli nove živote. No, nakon otpočinjanja građanskog rata u Siriji, većina njih je ponovo morala krenuti u izbjeglištvo.

Simonarson je odlučio početi skupljati pomoć preko platforme Indiegogo, a za samo pola sata skupio je 5.000 dolara što je i bio njegov početni cilj. Do sada, a samo nekoliko sati nakon otpočinjanja kampanje, uspio je prikupiti 70.000 dolara.
Abdul je rekao da će novac iskoristiti da djecu pošalje u školu, ali i da želi pomoći drugim izbjeglicama iz Sirije jer mu toliko novac ne treba.

Na pitanje šta je njegov san Abdul kratko odgovara:

"Sanjam da se vratim u Siriju i da bude sve kako je bilo prije rata", rekao je ovaj samohrani otac. Pored kćerke, Abdul ima i sina, a njegova priča dospjela je na naslovnice medija širom svijeta.

Ljudi iz različitih zemalja doniraju novac, a za sad su na prvom mjestu Sjedinjene Države, potom Velika Britanija te Saudijska Arabija. Iako je namjera bila pomoći Abdulu s 5.000 dolara, već sada je jasno da akcija dobija sasvim nove dimenzije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: