Britanija
3

Još dvije osobe će biti ispitane zbog napada u Londonu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sedam od 11 uhapšenih osoba osumnjičenih za napad na britanski parlament, pušteno je na slobodu, ali će policija ispitati još dva muškarca, prenosi BBC.

Policija je saopćila da su dvojica muškaraca ostala u pritvoru, dok su dvije žene puštene na slobodu do kraja marta. Policija pokušava utvrditi da li je napadač Khalid Masud djelovao sam.

U međuvremenu, Vlada Saudijske Arabije je potvrdila da je Masud radio u zemlji kao profesor engleskog jezika između 2005. i 2009. godine.

U napadu u Londonu poginule su četiri osobe, a 50 ih je ranjeno nakon što je Masud automobilom uletio u ljude na kod zgrade britanskog parlamenta.

Masooda je ubila policija, koja je poslije saopćila da će se njihova istraga o napadu fokusirati na Masudovu motivaciju, pripremu i njegove saradnike.

U pritvoru se nalaze 58-godišnji muškarac iz Birminghama i 27-godišnji muškarac iz Birminghama, a 32-godišnja žena, koja je uhapšena u Manchesteru, puštena je na slobodu do kraja marta.

Tridesetdevetogodišnja žena iz istočnog Londona, pušten uz kauciju do kraja marta. U petak je pomoćnik zamjenika komesara polcije Mark Rowley rekao da će policijski službenici istražiti da li je Masud postupio potpuno sam inspiriran terorističkom propagandom.

Ambasada Saudijske Arabije Londonu, saopćila je da je Masud bio u toj zemlji u dva navrata i to od novembra 2005. do novembra 2006. te od aprila 2008. do aprila 2009. godine, kada je radio kao profesor engleskog jezika.

"Kraljevina Saudijske Arabije najoštrije osuđuje teroristički čin koji se dogodio u srijedu u Londonu, kao i svaki oblik terorizma. Napad u Londonu ove sedmice je opet pokazao važnost međunarodnih napora da se suoči i iskorijeni terorizam", navodi se u saopćenju ambasade Saudijske Arabije Londonu.