Afganistan
0

Još dva mrtva britanska vojnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Još dva britanska vojnika su poginula u Afganistanu, kako je javljeno u nedjelju – pa je broj Britanaca ubijenih u borbama u toj zemlji od početka invazije pod američkim vođstvom 2001. prešao dvjesto.

Govoreći o britanskom prisustvu u Afganistanu, premijer Gordon Brown je odao priznanje vojnicima i ujedno ostao odlučno pri stavu da će sa stabilizacijom Afganistana Britanija postati sigurnija od terorističkih napada.

Usprkos ovakvom stavu premijera Browna, BBC-jev analitičar međunarodnih odnosa kaže da svaki novi poginuli britanski vojnik povećava broj pitanja u domaćoj javnosti o tome da li je moguće pobijediti u ratu u Afganistanu i da li je postavljeni vladin cilj vrijedan ljudskih života?

Vijesti o sve većem broju poginulih vojnika prati i sve veća zabrinutost u Britaniji zbog onoga što dio javnosti vidi kao nedostatak odgovarajuće i dovoljne opreme za vojne snage u sastavu međunarodnih stabilizacijskih snaga u Afganistanu pod vodstvom NATO-a.

Govoreći o tome, premijer Brown je ponovio da će britanski vojnici u toj zemlji dobiti sve što im je potrebno kako bi uspješno obavili misiju, navodi BBC.