Svijet
0

Još 80 žrtava poplava u južnoj Aziji

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
U novom naletu poplava na istoku Indije i u Bangladešu poginulo je još 80 ljudi, među kojima i dva motociklista nastradala od strujnog udara kada je na njih u poplavljenoj ulici pao kabl dalekovoda, saopćili su u utorak zvaničnici.

Većina žrtava se udavila, umrla od zaraza pijući prljavu vodu ili od ujeda zmija, nakon što je novi nalet kiša pogodio oblasti u kojima zbog poplava već više od mjesec dana vlada haos.

Najmanje 1700 Indijaca, Nepalaca i stanovnika Bangladeša poginulo je tokom proteklih nekoliko sedmica u monsunskom valu, dok su stotine hiljada ostale bez svojih kuća, prenosi agencija Reuters.

Prema izvještajima zdravstvenih službi, u Bangladešu je prijavljeno još 3800 slučajeva dijareje, čime se broj oboljelih od te bolesti ovog mjeseca popeo na 69.000.

Pijući ustajalu vodu, u Indiji je oko 250.000 ljudi oboljelo od neke zarazne bolesti.

Preživjeli, koji su u poplavama izgubili sve što su imali, ljuti zbog nedovoljne pomoći koja im se pruža, napali su pripadnike spasilačkih ekipa u distriktu Samastipur u indijskoj državi Bihar, koju su pogodile najjače ikada zabilježene poplave.