Darfur
0

Još 24.000 osoba raseljeno zbog sukoba

FENA
Oko 24.000 osoba raseljeno je posljednjih sedmica zbog sukoba na sjeveru Darfura, izjavio je u petak jedan zvaničnik Ujedinjenih nacija i pozvao na brzu humanitarnu akciju zbog nestašice vode i hrane.

"Brojke o kojim sada govorimo se kreću oko 24.000 osoba", izjavio je Gregory Alex, direktor UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova u El-Fasheru, glavnom gradu Sjevernog Darfura.

Prvi val izbjeglica napustio je kuće prije pet-šest sedmica kada su sukobi počeli, drugi val je krenuo krajem septembra, javio je AFP.

UN je u septembru upozorio da bi hiljade civila mogle biti raseljene zbog sukoba u Darfuru.

Pobunjeni borci su signalizirali da se vode žestoki sukobi između pobunjenika i vladinih snaga.

Malo izbjeglica je moglo da uđe u kampove podignute za oko 2,5 miliona ljudi koji su izgubili svoje kuće ili su pobjegli iz svojih sela zbog rata koji u ovoj pokrajini na zapadu Sudana bjesni od 2003. godine.

Neki od njih su ostali među negostoljubivim brdima i dolinama, kazao je Alex. "Oni se nisu vratili kućama i vrijeme je da nešto učinimo za njih."

U sukobima u Darfuru je od 2003. godine ubijeno oko 300.000 ljudi, prema podacima UN-a, dok Kartum tvrdi da se radi o 10.000.