Polaganje zakletve
0

Jorgos Papandreu novi grčki premijer

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vođa grčkih socijalista Jorgos Papandreu položio je u utorak zakletvu kao novi predsjednik vlade nakon pobjede njegove stranke PASOK na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju.

Očekuje se da će za nekoliko sati Papandreu saopćiti sastav svog kabineta, koji će prema predizbornim obećanjima nastojati da izvede Grčku iz ekonomske krize.

Papandreu je s rukom na Bibliji položio zakletvu u predsjedništvu države pred arhiepiskopom atinskim i cijele Grčke Jeronimosom, u prisustvu predsjednika Karolosa Papouliasa, javila je grčka agencija ANA.

Šef grčkih socijalista je zatim na ceremoniji u zgradi vlade službeno preuzeo dužnost premijera od svoga prethodnika Costasa Karamanlisa, čija je stranka Nova demokratija poražena na parlamentarnim izborima.

Ministri u novoj grčkoj vladi položit će zakletvu u srijedu ujutru, a istog dana bit će održana i prva sjednica novoizabrane vlade.

PASOK je prema još službenim rezultatima osvojio 160 od 300 mjesta u parlamentu, nanijevši najteži poraz do sada vladajućoj Novoj demokratiji.

Mediji u Atini spekuliraju da bi Papandreu, uz premijersku, mogao uzeti i funkciju ministra finansija ili vanjskih poslova.

Takav potez tumači se željom vođe PASOK-a da što direktnije sudjeluje u rješavanju sadašnjih problema u zemlji, prije svega ekonomskih, koji su i doveli do vanrednih izbora.