Svijet
0

Jorge Sampaio UN-ov izaslanik za borbu protiv tubrkuloze

FENA
Bivši portugalski predsjednik Jorge Sampaio naimenovan je za specijalnog izaslanika UN-a za borbu protiv tuberkuloze, saopćio je u četvrtak Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Kofija Annana.

Sampaio će biti zadužen da animira svjetske lidere kako bi se više angažirali u borbi protiv tuberkuloze i na realizaciji jednog od Ciljeva milenijskog razvoja koji se sastoji u zaustavljanju širenja bolesti do 2015.

Ciljevi usvojeni na svjetskom samitu 2000. godine se odnose na smanjivanje velikog siromaštva do 2015. godine bar upola, a jedan od njih se odnosi na koordiniranu borbu protiv velikih svjetskih pandemija kao što su sida i tuberkuloza.

Oko 5.000 ljudi umire svakog dana od tuberkuloze u svijetu, a više od osam miliona novih slučajeva se otkrije svake godine, prema podacima UN-a.

Sampaio će biti zadužen da potakne zemlje članice da financiraju i provedu Globalni decenijski plan borbe protiv tuberkuloze, koji je ove godine pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija, precizirao je Dujarric.

Plan je utvrdio izvjestan broj akcija koje treba preduzeti kako bi se izliječilo oko 50 miliona oboljelih.