Svijet
0

Jordanski kralj "pesimista" o izraelsko-palestinskom procesu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jordanski kralj Abdullah II izrazio je "pesimizam" o šansama za uspjeh izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, zahtijevajući od obje strane da ostvare "dovoljne pomake" do kraja godine, rekao je on u govoru objavljenom u subotu.

Jordanski monarh, koji je u subotu započeo zvaničnu posjetu Španiji, naglasio je u intervjuu za dnevni list El Pais, da "uspjeh mirovnoga procesa zavisi od pomaka postignutih između Izraelaca i Palestinaca, kada buduća američka administracija počne s radom".

"Ako ne uspijemo ništa do kraja godine, s obzirom na nesigurnost izmeđi Izraela i Palestine, neće biti budućnosti za mirovni proces", smatra kralj, dodavši da ta perspektiva "plaši sve".

"Po prvi put osjećam pesimizam, a vjerujem da sam još uvijek jedan od najoptimističnijih lidera na Bliskom istoku", rekao je jordanski kralj Abdullah.

"Izrael mora odlučiti da li želi živjeti u sigurnoj budućnosti ili se miješati u arapski i muslimanski svijet", dodao je on.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori, koji su trebali biti završeni do kraja 2008., nisu zabilježili nikakav značajan rezultat od njihovog pokretanja na samitu u Annapolisu, SAD-u, prije godinu dana.