Svijet
0

Jordanski kralj Abdullah razgovarao s Bushom o mirovnim pregovorima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jordanski kralj Abdullah II zatražio je u srijedu, u razgovoru s američkim predsjednikom Bushom, poštivanje jasnih temelja i vremenskih rokova u mirovnim pregovorima između Palestinaca i Izraelaca, objavio je jordanski diplomatski izvor.

Nakon doručka s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući, kralj Abdullah II sastao se s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom, kojega će u četvrtak primiti Bush, kako bi ga izvijestio o svojim razgovorima s američkim predsjednikom, objavio je isti izvor.

Ovi susreti su uvod za novo putovanje predsjednika Busha na Bliski istok, predviđeno u maju.

Bijela kuća nastojala je dosad da ne otkriva Bushov program toga putovanja, rekavši da će on prisustvovati proslavi 60. godišnjice Izraela. Ona nije potvrdila palestinske informacije o održavanju samita u Egiptu između predsjednika Busha, Abbasa i izraelskog premijera Ehuda Olmerta s egipatskim predsjednikom Mubarakom.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino nije ništa rekla o razgovorima američkog predsjednika i jordanskog kralja, kazavši da je to "čisto privatni susret".

Kralj Abdullah je rekao da pregovori između Palestinaca i Izraelaca treba da budu "utemeljeni na jasnim osnovama i vremenskim rokovima", objavila je jordanska ambasada.

"Vrlo je važno da se Izrael suzdrži nekih mjera koje mogu dovesti u pitanje pregovore", rekao je kralj Abdullah, koji je naveo "sve izraelske aktivnosti na izgradnji novih jevrejskih naselja i podizanje zida, te restrikcije slobode kretanja Palestinaca", navodi se u saopćenju jordanske ambasade.

Kralj je izrazio nadu da će "posjeta predsjednika Busha regionu pomoći u jačanju mirovnih napora".