Svijet
0

Jordanski kralj Abdullah govorio na forumu Petra II

FENA
Jordanski kralj Abdullah II naglasio je u srijedu, otvarajući Petru II, forum koji okuplja 25 dobitnika Nobelove nagrade za mir i nekoliko drugih ličnosti, nužnost postojanja dviju država, palestinske i izraelske.

Suveren je uputio svoj apel uoči prvog susreta predsjednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Ehuda Olmerta, koje je pozvao u četvrtak na radni doručak u Petru.

I ostale zvanice su pozvane na ovaj doručak, posebno Elie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1986., koji je i supokrovitelj foruma Petra zajedno s kraljem Abdullahom.

"Trajni mir se može ostvariti samo pregovaranjem, konačnim rješenjem, utemeljenim na međunarodnom legitimitetu i postojanju dviju država, palestinske suverene države pored sigurne izraelske države", rekao je kralj u svom inauguralnom govoru održanom pod ogromnim šatorom podignutim u podnožju planina Petre.

"Ništa ne sprečava napredak kao status quo, u trenutku kada humanitarna nesreća pogađa palestinski narod", dodao je Abdullah, koji je u vrh svih prioriteta stavio "povjerenje među narodima, od kojega zavisi mir među nacijama".

"Historija je dokazala da suradnja počinje u domenima praktičnih koristi, utemeljenih na zajedničkom mišljenju. Moramo ojačati ta iskustva između Palestinaca i Izraelaca. Moramo formirati forum u cilju približavanja grupacija civilnog društva, u okviru susreta partnera za mir", dodao je kralj.

Elie Wiesel je pozdravio to što je kralj Abdullah II osudio terorizam te pohvalio njegovu angažiranost u borbi za mir.

On je rekao da Petra II zadržava isti prošlogodišnji slogan "Svijet u opasnosti", jer se, nažalost, situacija nije promijenila. "Međutim, mi smo odlučni da se angažiramo na putu mira", precizirao je on.

Elie Wiesel je nabrojao u svom govoru vruće tačke u svijetu - Darfur, Somalija i Šri lanka, naglasivši da "rasizam još uvijek postoji".

"Mi smo ovdje tako blizu Izraelaca i Palestinaca, i kada vidim palestinsko dijete tako mi je teško. Moramo učiniti sve kada vidimo da neko dijete pati. Nemamo pravo da se brinemo o njegovoj osobnoj karti", rekao je on.

"Želim reći Palestincima da ne smiju biti neprijatelji onima koje oni danas smatraju neprijateljima", dodao je Wiesel. "Svijet je bolestan", naglasio je on, i "kao u svakom bolesnom tijelu svaki dio tijela boli".

Nakon inauguralne sjednice, potpredsjednik izraelske vlade Shimon Peres je izjavio novinarima da ne očekuje konkretne rezultate susreta Abbas - Olmert, predviđenog za četvrtak.

Forum je potom započeo s radom. Četiri radne grupe ispituju sljedeće teme: obrazovanje, zdravstvo, neširenje nuklearnog naoružanja i ekonomiju u borbi protiv siromaštva.