Svijet
0

Jordanska islamska opozicija optužuje Damask za genocid

FENA
Islamska opozicija u Jordanu optužila je režim Bašara el-Asada da vrši „genocid“ i pozvala Arapsku ligu da preduzme hitnu akciju i zaustavi "masakr“ u Siriji, gdje je za godinu dana u gušenju pobune ubijeno na hiljade civila.

"U Siriji je u toku genocid sličan masakru u Hami“, gdje je 1982. godine ubijeno između 10.000 i 40.000 osoba u pobuni zabranjenog pokreta Muslimanska braća protiv Hafeza el-Asada, navedeno je u zajedničkom saopćenju Muslimanske braće i Fronta islamske akcije.

"Arapska liga je, oklijevajući pred ruskim i kineskim vetom, dala zeleno svjetlo sirijskom režimu da nastavi svoj zločin“, nastavlja se u saopćenju i poziva panarapska organizacija da „preispita svoj stav u odnosu na sirijski režim“.

“Arapi, muslimani i cijeli svijet su izdali sirijski narod”, navodi se u saopćenju.

Hiljade pripadnika Muslimanske braće u Jordanu demonstriralo je u petak u Amanu podržavajući pobunu protiv režima predsjednika Asada i pozdravljajući pobunu sirijskog naroda.

Demonstranti su pozvali svoju vladu da prizna Sirijsko nacionalno vijeće, glavni organ opozicije.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, u sukobima je ubijeno oko 8.500 ljudi, uglavnom civila, od početka pobune u Siriji polovinom marta 2011. godine.