Regija pred ratom
19

Jordan poručio da su izraelski zločini protiv Palestinaca uzrok nasilja u Crvenom moru

F. H.
Mapa: Shutterstock
Mapa: Shutterstock
Jordan je poručio da su izraelski ratni zločini protiv Palestinaca krivi za pojačane regionalne napetosti i nasilje u Crvenom moru, za koje je rekao da prijete rasplamsavanje šireg rata na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je u petak da međunarodna zajednica nije uspjela djelovati kako bi zaustavila izraelsku agresiju protiv Palestinaca koja je ugrožavala sigurnost regije.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što su SAD i Velika Britanija pokrenuli napade na vojne ciljeve Huta u Jemenu kao odgovor na napade blokadu u Crvenom moru.

"Izraelska agresija na Gazu i kontinuirano činjenje ratnih zločina protiv palestinskog naroda i nekažnjeno kršenje međunarodnog prava odgovorni su za rastuće napetosti kojima svjedočimo u regiji", rekao je Safadi u primjedbama koje su prenijeli državni mediji.

Stabilnost regije i njena sigurnost usko su povezani, dodao je.

“Međunarodna zajednica nalazi se na humanitarnom, moralnom, pravnom i sigurnosnom raskrižju. Ili će preuzeti svoje odgovornosti i okončati izraelsku arogantnu agresiju i zaštititi civile, ili dopustiti izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovim ekstremističkim ministrima da nas uvuku u regionalni rat koji prijeti svjetskom miru,” rekao je Safadi.

Izjavio je da Izrael gura regiju prema još većem sukobu nastavljajući svoju agresiju i pokušaj otvaranja novih frontova, te da izraelske vojne akcije protiv civila u Gazi ispunjavaju zakonsku definiciju genocida.