Svijet
0

Jordan optužio 11 ljudi zbog pokušaja ilegalnog ulaska u Irak

FENA
Jordan je optužio 11 ekstremista za pokušaj ilegalnog ulaska u Irak preko Sirije kako bi se borili protiv američke vojske, saopćili su vojni, sudski i sigurnosni izvori u ponedjeljak.

Oni su saopćili da je državni tužilac optužio mladiće za "ilegalne akcije koje bi mogle ugroziti veze naše zemlje sa stranom zemljom" i pomaganja ostalima da se ubace u Irak iz Sirije, javio je Reuters.

Optuženi su uglavnom iz siromašnog grada Zirqa, istočno od prijestonice. Sedam ih je uhapšeno u decembru u kontraterorističkim operacijama kako bi se osujetila urota muslimanskih sunitskih fundamentalista koji se protive kraljevstvu. Četvorica su u bjekstvu.

Sudski izvori saopćili su da će suđenje početi uskoro.

Sudski izvori tvrde kako ovaj slučaj ponovo u prvi plan stavlja zabrinutost da je Sirija provodnik za antiameričke borce koji odlaze u Irak - kako se i američki zvaničnici žale. Oni, međutim, tvrde kako nema dokaza da vlada u Damasku podržava takve aktivnosti.

Izvori nisu rekli da li je istraga pokazala da su oni dio radikalnih grupa.

Islamski ekstremisti zakleti su neprijatelji Jordana, američkog saveznika koji daje ključnu podršku operacijama Washingtona u Iraku. U novembru je u trostrukom samoubilačkom bombaškom napadu u hotelima i jordanskoj prijestonoci Ammanu ubijeno 60 ljudi.

Jordanski zvaničnici tvrde da je nekoliko stotina ekstremista s vezama s ostalim radikalnim arapskim grupama ušlo u Irak preko Jordana i Sirije od američke invazije.

Sigurnosni zvaničnici tvrde da je jačanje ekstremnih grupa povezano s rastućim antiameričkim raspoloženjem nakon invazije na Irak.