Svijet
1

Jolie i Hague predsjedavat će skupom o silovanjima u ratu

FENA
Angelina Jolie (Foto: EPA)
Angelina Jolie (Foto: EPA)
Britanski šef diplomatije William Hague i holivudska zvijezda Angelina Jolie bit će kopredsjedavajući skupa o silovanju u ratu koji će biti održan u Londonu u junu.

Hague je ovo najavio sinoć u Washingtonu, gdje mu je uručena nagrada "Hillary Clinton" za žene, mir i sigurnost za 2014. godinu. Nagrada nosi naziv bivše državne sekretarke SAD-a.

Hague je rekao da će četvorodnevni skup, koji će se održati od 10. do 13. juna u Londonu, okupiti zvaničnike iz 140 zemalja s ciljem da se djeluje protiv seksualnog nasilja, što je često prva stvar koja se dogodi kada počne neki sukob.

"Seksualno nasilje protiv žena je uopće uzevši posljednja stvar o kojoj se vodi računa kada se završe ratovi ili kada se ponovo grade zemlje", rekao je Hague, koji se već više godina angažira u borbi protiv nasilja nad ženama za vrijeme rata.

Hague je u govoru na univerzitetu Georgetown u Washingtonu rekao da ga je inspirirala Angelina Jolie i njen film iz 2011. "U zemlji krvi i meda" o ratu u BiH.

Bez ovog prvog filma koji je Angelina režirala, inicijativa se ne bi uopće realizirala, rekao je Hague i dodao da će ona biti kopredsjednik londonskog skupa zajedno s njim.

Hague je podsjetio da se procjenjuje da je 50.000 žena silovano u Bosni i Hercegovini prije 20 godina i da i danas takoreći nijedna od njih nije vidjela da je njen slučaj razmatran na sudu.

Britanski šef diplomatije rekao je da želi da se stav svijeta prema ovim zločinima promijeni i da počne da se ruši kultura nekažnjivosti tih zločina, prenosi Beta.

"Ako se prema ženama bude tako užasno ophodilo tokom perioda rata, nikad neće biti smatrane jednakim u vrijeme mira, i to je nepodnošljivo", rekao je Hague.