Pregovori
0

Johnson u Iranu lobira za oslobađanje iransko-britanske humanitarne radnice

FENA
Boris Johnson (Foto: EPA)
Boris Johnson (Foto: EPA)
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u subotu je doputovao u Iran, gdje se očekuje da lobira kod iranskog kolege Mohammada Javada Zarifa za oslobađanje uhapšene iransko-britanske humanitarne radnice Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

To je tek treća posjeta jednog šefa britanske diplomatije Iranu u posljednjih 14 godina i dešava se u vrijeme jačanja složenih istorijskih, regionalnih i bilateralnih napetosti.

Johnson će se također sastati s predsjednikom Hassanom Rouhanijem, Ali Shamkhanijem, sekretarom iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, i drugim zvaničnicima, javila je danas iranska državna novinska agencija Irna, izvještavajući o posjeti.

Johnson i iranski zvaničnici raspravljat će o bilateralnim vezama, uključujući bankarske i ekonomske veze, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima, dodaje Irna.

Johnson je najavio da "neće štedjeti muka" u britanskim naporima da se oslobodi Zaghari-Ratcliffe, projekt menadžera u fondaciji Thomson Reuters, koja je osuđena na pet godina zatvora pred iranskim sudom zbog planova na svrgavanju iranskog klerikalnog establišmenta. Ona negira optužbe.

"Ministar vanjskih poslova zatražit će od Iranaca da oslobode dvojne državljane tamo gdje ima humanitarne osnove da se to učini", izjavio je dan ranije portparol britanskog Foreign officea.

Zaghari-Ratcliffe nije jedini dvojni državljanin koji se drži u zatočeništvu u Iranu, ali je njen slučaj stekao najveći publicitet. Johnson je izjavio 1. novembra da je ona učila ljude novinarstvu prije njenog hapšenja u aprilu prošle godine, u izjavi koja bi, tvrde analitičari, mogla nagnati iranske vlasti da joj produže zatvorsku kaznu.

Fondacija Thomson Reuters humanitarna je organizacija koja je nezavisna od istoimene medijske kuće i djeluje nezavisno od novinske agencije Reuters, saopćila je da je Zaghari-Ratcliffe bila na odmoru i da nije predavala novinarstvo u Iranu.

Johnson se od tada izvinjavao zbog svake nelagode koju bi njegov izjave mogle izazvati i kazao je da je ona bila u Iranu na odmoru.

Iranske vlasti poručile su Zaghari-Ratcliffe da će se pojaviti u sudnici 10. decembra, saopćio je njen suprug Richard, prenosi Reuters.