Težak udarac
12

Johnson&Johnson's mora platiti odštetu od 110,5 miliona dolara oboljeloj ženi

FENA
Porota je u američkom sudu dodijelila rekordnu odštetu ženi iz Virginije koja je tužila kompaniju Johnson & Johnson’s tvrdeći da je zbog korištenja njihovog bejbi pudera sa talkom oboljela od raka jajnika.

Prema presudi, farmaceutska kompanija mora isplatiti 62-godišnjoj Lois Slemp iz Wisea u Virginiji nevjerovatnih 110,5 miliona dolara. Ranije su donesene tri presude na osnovu istih tužbi s ukupnom odštetom od 197 miliona dolara, ali su svi slučajevi još uvijek u žalbenom roku.

Ženi je opaka bolest dijagnosticirana 2012. godine, a ona je u tužbi tvrdila da je puder koristila više od 40 godina. Zbog teškog stanja nije prisustvovala suđenju.

Pred američkim sudovima vodi se više od 2.000 procesa sa zahtjevom za odšetu zbog korištenja preparata s talkom. Međutim, iz kompanije Johnson & Johnson, tvrde da će se žaliti na presudu te da za nju nema naučnih dokaza. Oni pominju nekoliko slučajeva u kojima su porote presudile da su tužbe bez osnova.

"Pripremamo se za nova suđenja i dokazat ćemo da je sigurno koristiti puder", tvrde iz korporacije.

Mineral talk se godinama koristi u farmaceutskoj industriji. Mnoga ranija istraživanja pokazuju da nema čvrste veze između korištenja pudera i obolijevanja od raka, a većina zdravstvenih stručnjaka smatra da je talk bezopasan. Jedino Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificira talk u pogledu genitalnog korištenja „moguće kancerogenim“.