Konzervativci protiv
0

Johnson dobio podršku većine za donošenje zakona kojim bi bio prekršen sporazum o Brexitu

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski parlament je jučer glasao za kontroverzni zakon o unutrašnjem tržištu kojim se krši međunarodno pravo. Stariji konzervativci nisu bili za ovaj zakon i oni upozoravaju Borisa Johnsona da će biti posljedica, no Biden je u komotnoj većinskoj poziciji.

Velika Britanija se do 31. decembra nalazi u periodu tranzicije, za to vrijeme dvije strane pokušavaju pregovarati o novom trgovinskom sporazumu koji bi nastupio nakon što se završi ovo razdoblje, međutim razgovori su zastali. Zbog toga vlada novim zakonom o unutrašnjem tržištu nastoji spriječiti prekid trgovine između četiri države.

Johnson, koji ima većinu od 80 zastupnika, u donjem domu je u drugom čitanju dobio podršku za ovaj zakon - za je glasalo 340 zastupnika, dok je 263 bilo protiv. O zakonu će parlamentarci raspravljati još četiri dana.

Protivnici upozoravaju na posljedice koje bi zakon imao, a čak i u njegovoj stranci raste pobuna, jer sve više zastupnika smatra da bi ovakvo kršenje međunarodnog prava narušilo ugled Velike Britanije.

Među onima koji su odbili podržati prijedlog zakona je bilo mnogo starijih konzervativaca, ponajviše je protiv bio bivši kancelar Sajid Javid, kao i dvojica bivših generalnih tužilaca. Theresa May je jasno stavila do znanja da je nezadovoljna implikacijama zakona, no sjednici nije prisustvovala.

Konzervativac Bob Neill je predložio amandman o kojem bi se trebalo raspravljati sljedeće sedmice, a poslanici su pozvali vladu da ga usvoji umjesto da nastavi prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu kojim bi definitivno prekršili sjevernoirski protokol.

Naime, sporazum o povlačenju između Velike Britanije i Evropske unije kaže da će Sjeverna Irska nastaviti slijediti neka pravila EU čak i nakon Brexita i to je osmišljeno kako bi se spriječila tvrda granica između Sjeverne Irske koja se nalazi u Velikoj Britaniji i Republike Irske koja je u EU.

Najnoviji zakon bi se protivio tom međunarodnom sporazumu jer nalaže da britanski ministri ne moraju poštivati prethodno dogovorena pravila s EU, a koja se odnose na Sjevernu Irsku, ukoliko ne uspiju doći do trgovinskog sporazuma.