Svijet
0

John Negroponte ove sedmice ide u Pakistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zamjenik američke državne tajnice John Negroponte posjetit će ove sedmice Pakistan kako bi izvršio pritisak na predsjednika Perveza Musharrafa da ukine vanredno stanje.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha nezadovoljna je Musharrafom odlukom da održi izbore a da prethodno ne ukine vanredno stanje koje je uveo prije desetak dana.

"Predsjednik smatra da je potrebno hitno ukinuti vanredno stanje kako bi se održali pošteni i slobodni izbori", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino, dok je niz dužnosnika postavio ozbiljno pitanje da li je moguće održati slobodne izbore pod sadašnjim okolnostima.

Pakistanske vlasti su nakon odluke generala Musharrafa da uvede vanredno stanje pohapsile veći broj opozicionara, suspendirale veliki broj sudaca, a trenutno najpopularniju političarku nekadašnju premijerku Benazir Bhutto stavile u kućni pritvor.

Musharrafova odluka da proglasi vanredno stanje predstavlja ozbiljan udarac Bushovome vanjskopolitičkom timu koji je pakistanskog generala-predsjednika mjesecima upozoravao da se ne igra ustavom, iako se prvi čovjek vlade u Islamabadu činio odlučnim da povuče upravo takav potez.

Upućivanje posebnog izaslanika u Pakistan bit će posljednje upozorenje Washingtona, s obzirom na to da u američkoj prijestonici postepeno raste pritisak da se preispita američka pomoć toj državi, koja je od 2001. godine iznosila punih 11 milijardi dolara.

Ipak, kako se čini, Amerikanci se još ne namjeravaju odreći usluga svoga "najvažnijeg saveznika" u borbi protiv terorizma, već bi misija posebnog izaslanika mogla prije predstavljati još jedan znak podrške dužnosnika SAD-a zabrinutih da bi pakistanske atomske bombe u slučaju da situaciju u toj državi izmakne kontroli, mogle pasti u pogrešne ruke, prenijele su agencije.