Svijet
0

John McCain i Hillary Clinton pobijedili na Floridi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na stranačkim izborima Republikanske stranke na Floridi pobijedio je senator iz Arizone John McCain.

Pobjeda nad najbližim suparnikom, bivšim guvernerom Massachusettsa Mittom Romneyjem, učvrstila je McCainov položaj favorita u borbi za predsjedničku nominaciju republikanaca.

Nakon prebrojavanja više od tri četvrtine glasačkih listića, McCain je osvojio 36 posto glasova, a Romney 31 posto.

Mediji predviđaju da će u srijedu iz utrke za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke istupiti Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, koji je mjesecima važio za favorita među republikancima.

Rudy Giuliani će, kako se očekuje, podržati predsjedničku kandidaturu Johna McCaina, prenijele su agencije.

Na stranačkom izjašnjavanju Demokratske stranke uvjerljivo najviše glasova osvojila je senatorica Hillary Clinton.

Međutim, pobjeda na Floridi kod demokrata ne znači mnogo – nacionalno vodstvo Demokratske stranke oduzelo je lokalnoj podružnici na Floridi pravo da na nacionalnu konvenciju pošalje svoje delegate, pa ni kandidati nisu vodili kampanju u toj saveznoj državi.

To je kazna zbog toga što su stranački izbori na Floridi bili pomaknuti naprijed, mimo nacionalnih planova o održavanju stranačkih izbora, sa marta na januar.

To međutim nije spriječilo gotovo oko 1,8 miliona demokratskih birača da izađu na birališta i donesu uvjerljivu pobjedu senatorici Hillary Clinton, koja je osvojila 50 posto glasova, drugi je senator Barack Obama s 33 posto glasova, a treći bivši senator John Edwards s 14 posto.

Republikanci su za prebacivanje predizbora u januar kažnjeni s prepolovljenim brojem delegata, sa 114 na 57. Njihovi birači također su se u rekordnom broju odazvali izborima, premašivši brojku od dva miliona.

Florida je najveća američka savezna država u kojoj su do sada održani predizbori i posljednja prije "superutorka" 5. februara, kada će se u 22 savezne države glasati o kandidatima republikanaca i demokrata za predsjedničke izbore 4. novembra.

Po broju delegata osvojenih na dosadašnjim predizborima, kod demokrata vodi Barack Obama sa 63, Hillary Clinton ima 48, a John Edwards 26. Za predsjedničku nominaciju potrebno je osigurati 2.025 delegata.

Kod republikanaca vodi John McCain s 95 delegata, drugi je Mitt Romney sa 67, treći Mike Huckabee s 26, četvrti Ron Paul sa šest i posljednji Rudy Giuliani s jednim delegatom. Republikansku nominaciju dobit će kandidat koji ima 1.191 delegata.