Svijet
0

John Kerry: Damask da ne pokušava ugroziti mirovne pregovore u Ženevi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki državni sekretar John Kerry je pozvao sve suprotstavljene strane u Siriji da se pridržavaju dogovorenog prekida vatre, a sirijsku vlast i njene saveznike je upozorio da se varaju ako misle da mogu neodgovornim ponašanjem testirati granice prekida vatre kako bi izvukli maksimum koristi na terenu.

U sjedištu francuskog Ministarstva vanjskih poslova u Parizu danas su se sastali šefovi diplomacija Francuske, SAD-a, Italije, Njemačke i komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u Siriji, Libiji, Jemenu i Ukrajini, kao i o borbi protiv terorističke organizacije IDIL.

Nakon sastanka je održana i zajednička konferencija za novinare na kojoj je Kerry upozorio režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da ne pokušava ugroziti proces mirovnih pregovora u Ženevi, već da pokaže odgovornost u poštivanju dogovora.

"Sve strane moraju poštivati prekid vatre, moraju sarađivati na otvaranju koridora za dopremanje humanitarne pomoći i moraju predano učestvovati u procesu mirovnih pregovora. Sirijski režim i njegovi saveznici se varaju ako misle da mogu testirati granice prekida vatre i raspravljati o ranije preuzetim obavezama", poručio je Kerry.

Podsjetivši na nedavnu izjavu sirijskog ministra vanjskih poslova Velida Muallima koji je izjavio da sirijska vlada neće razgovarati ni s kim ko želi raspravljati o političkoj budućnosti predsjednika Assada, Kerry je kazao da su takve izjave očit pokušaj da se ugroze mirovni pregovori.

Francuski ministar vanjskih poslova i domaćin današnjeg sastanka u Parizu Jean-Marc Ayrault je podsjetio da rat u Siriji ulazi u šestu godinu i da sutra u Ženevi počinje nova runda mirovnih pregovora. Poručio je da će Francuska i dalje podržavati umjerenu sirijsku opoziciju.

I on je kazao da se dogovoreni prekid vatre u Siriji mora u potpunosti poštivati kako bi se stvorio pozitivan i siguran ambijent za proces pregovora.

Kazao je da su dosadašnji pregovori donijeli neke dobre rezultate na terenu, ali da se mora ustrajati u procesu uspostave trajnog mira. Komentirajući nedavne izjave sirijskog ministra Muallima, i Ayrault je kazao da su to provokacije i loši signali iz Damaska.