{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


John Edwards vodeći demokratski kandidat među sindikatima

F
4.9.2007. u 10:35
0
0
John Edwards vodeći demokratski kandidat među sindikatima
0
John Edwards vodeći demokratski kandidat među sindikatima
Foto: AP
Bivši senator John Edwards, kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, u ponedjeljak je dobio podršku američkih rudara i radnika u čeličanama, ostvarujući prednost pred protukandidatima po deklariranoj sindikalnoj podršci.
Bivši senator iz Sjeverne Karolina, u čijoj su kampanji zaštita radništva i borba protiv siromaštva važan dio retorike, prošloga je tjedna dobio podršku sinikata stolara, i do sada ima osiguranu podršku sindikata koji zastupaju 1,8 miliona radnika i umirovljenika, objavila je Edwardsova kampanja.

Sindikat United Steelworkers, s 1,2 miliona članova koji se naziva najvećim sindikatom u privatnom sektoru u SAD i United Mine Workers, sa 105 hiljada rudara, posljednji su sindikati koji su pristupili Edwardsu.

"To su radnici koji čine srednju klasu u Americi i oni su kičma američkog radničkog pokreta. Oni razumiju koliko je važno boriti se kada su ugrožena radna mjesta, sigurnoast standard i naše vrijednosti", naveo je Edwards u saopćenju.
Prošle sedmice je sindikat strojara i radnika u avioindustriji IAMW, sa 720 hiljada članova, istodobno podržao vodećeg demokratskog kandidata, senatoricu Hillary Clinton, i republikanskog kandidata Mikea Huckabeea.

Clinton je ranije dobila i podršku sindikata transportnih radnika UTA sa 125 hiljada članova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: