{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


John Edwards vodeći demokratski kandidat među sindikatima

F
4.9.2007. u 10:35
0
0
John Edwards vodeći demokratski kandidat među sindikatima
0
John Edwards vodeći demokratski kandidat među sindikatima
Foto: AP
Bivši senator John Edwards, kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, u ponedjeljak je dobio podršku američkih rudara i radnika u čeličanama, ostvarujući prednost pred protukandidatima po deklariranoj sindikalnoj podršci.
Bivši senator iz Sjeverne Karolina, u čijoj su kampanji zaštita radništva i borba protiv siromaštva važan dio retorike, prošloga je tjedna dobio podršku sinikata stolara, i do sada ima osiguranu podršku sindikata koji zastupaju 1,8 miliona radnika i umirovljenika, objavila je Edwardsova kampanja.

Sindikat United Steelworkers, s 1,2 miliona članova koji se naziva najvećim sindikatom u privatnom sektoru u SAD i United Mine Workers, sa 105 hiljada rudara, posljednji su sindikati koji su pristupili Edwardsu.

"To su radnici koji čine srednju klasu u Americi i oni su kičma američkog radničkog pokreta. Oni razumiju koliko je važno boriti se kada su ugrožena radna mjesta, sigurnoast standard i naše vrijednosti", naveo je Edwards u saopćenju.
Prošle sedmice je sindikat strojara i radnika u avioindustriji IAMW, sa 720 hiljada članova, istodobno podržao vodećeg demokratskog kandidata, senatoricu Hillary Clinton, i republikanskog kandidata Mikea Huckabeea.

Clinton je ranije dobila i podršku sindikata transportnih radnika UTA sa 125 hiljada članova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: