Svijet
0

John Bolton skeptičan u vezi s novim sankcijama Iranu

FENA
John Bolton; Foto: AFP
John Bolton; Foto: AFP
Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama John Bolton izjavio je da će jedino promjena režima u Teheranu dovesti do obustave iranskog nuklearnog programa.

Bolton je to izjavio nakon odluke Vijeća sigurnosti UN-a da uvede dodatne sankcije Teheranu zbog odbijanja da obustavi proces obogaćivanja urana.

On je kazao da je rezolucija Vijeća sigurnosti ”korisna“ mjera, ali da ona neće - sama od sebe - primorati Iran da odustane od svojih nuklearnih ambicija:

”Iran je jasno stavio do znanja da će nastaviti svoje dvadest godina dugo nastojanje da se domogne nuklearnog oružja. Mislim da su oni pokazali riješenost da se odupru Vijeću sigurnosti i nema naznaka da ih rezolucije UN-a navode da od svog nauma odustanu.“

Bivši ambasador je to rekao gostujući u programu TV mreže CNN.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti, koja je odobrena jednoglasno, zabranjen je uvoz oružja iz Irana i zamrznuta su sredstva ljudi i organizacija koje su povezani s nuklearnim programom te zemlje. Ta rezolucija je donesena nakon sankcija usvojenih u decembru, kojima je zabranjeno snabdijevanje Irana materijalima i tehnologijom koja bi mogla da bude iskorištena za unapređenje nuklearnih i raketnih programa te zemlje.

Teheran je osudio decembarsku rezoluciju, a slično je reagirao i na najnoviju rezoluciju UN-a.

Iranski ministar vanjskih poslova Manucher Mottaki istakao je da suspenzija nuklearnih aktivnosti ”nije ni opcija, niti rješenje“.

Bolton kaže kako je skeptičan da bi bilo kakav diplomatski pritisak mogao uvjeriti Iran da promijeni stav:

”Moramo ubrzati mnoge stvari koje su već u toku, kao što su izolacija Irana od međunarodnih finansijskih tržišta i zabrana snabdijevanja Teherana materijalima i tehnologijom potrebnom za izradu nuklearnog oružja. Međutim, ja mislim da je u kranjoj liniji jedina stvar koja će spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja promjena režima u Teheranu. Taj režim nije ničim nagovijestio da spreman da promijeni svoje strateške ciljeve. Do danas, pritisak na Iran nije dao nikakve rezultate.“

Bolton je dodao da Sjedinjene Države moraju biti spremne i na vojnu opciju, ali da bi iranski narod trebalo da omogući promjenu vlasti.

Iran insistira da njegov nuklearni program ima mirnodopsku svrhu i da međunarodna zajednica nema pravo tražiti da nadgleda taj program.

Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi već dugo podozrijevaju da Teheran ustvari želi da se domogne nuklearnog arsenala.