"Poziv historije"
100

Joe Biden: Usvajanje zakona o stranoj pomoći šalje poruku o američkom vodstvu u svijetu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD-a, Joe Biden rekao je u saopćenju u subotu da usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje "jasnu poruku" o američkom vodstvu svijetu.

“Danas su članovi obje stranke u Predstavničkom domu glasali za unapređenje interesa naše nacionalne sigurnosti i slanje jasne poruke o moći američkog vodstva na svjetskoj sceni. U ovoj kritičnoj tački prekretnice, okupili su se da odgovore na poziv historije, donoseći hitno potrebne zakone o nacionalnoj bezbjednosti za koje sam se mjesecima borio da ih obezbjedim”, rekao je Biden.

Pozvao je Senat da što prije ove zakone usvoji i pošalje na njegov stol kako bi ih mogao potpisati da se može brzi poslati oružje i oprema u Ukrajinu.

Nakon više mjeseci političkih borbi Predstavnički dom Američkog kongresa je usvojio paket od 95 milijardi dolara koji predviđa oko 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael i oko 10 milijardi za područje Indo-Pacifika.

Usvojen je i zakon koji je doveo korak bliže zabrani Tik-Toka u SAD-u, ali i zabranjuje finansiranje UN agencije koja pomaže Palestince i palestinske izbjeglice.