|

Joe Biden: Rusija bi mogla skupo platiti napad na Ukrajinu

Joe Biden: Rusija bi mogla skupo platiti napad na Ukrajinu
9
F
FENA
21.11.2014. u 18:45
35
komentara
9

dijeljenja
Joe Biden: Rusija bi mogla skupo platiti napad na Ukrajinu Joe Biden (Foto: AFP)
Rusija bi mogla biti izolirana i platiti "visoku cijenu" za svoju "agresiju" na Ukrajinu, izjavio je u petak u Kijevu američki potpredsjednik Joe Biden.
"Neprihvatljivo je da u 21. stoljeću zemlje pokušavaju silom crtati granice u Evropi ili interveniraju vojno jer ne vole odluku koju je donio njihov susjed", izjavio je Biden nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, aludirajući na pripajanje Krima i oružani sukob na separatsitičkom istoku nakon pada proruskog režima u Ukrajini.

"Rusija će se suočiti s visokom cijenom i s većom izolacijom", upozorio je on koristeći izraz kojim američka administracija tradicionalno imenuje sankcije.

"Ruska agresija prijeti suverenitetu i integritetu Ukrajine i predstavlja kršenje temeljnih principa međunarodnog sistema", kazao je Biden.

Američki zvaničnik je optužio Moskvu da ne poštuje svoje obaveze preuzete u okviru sporazuma iz Minska potpisanih u septembru, koji su poslužili kao temelj za primirje na istoku Ukrajine.

"Da je Rusija poštovala svoje obaveze, mogli bi se poduzeti razumni razgovori o eventualnom ukidanju već nametnutih sankcija, ali umjesto toga, vidjeli smo još više provokacija, više velikih kršenja ovog sporazuma", zaključio je on.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...