Rekordni iznos
0

Joe Biden predložio savezni budžet u iznosu od 6.000 milijardi dolara

V. K.
Biden najavljuje brojne investicije (Foto: EPA-EFE)
Biden najavljuje brojne investicije (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden predstavio je savezni budžet za narednu godinu u iznosu od 6.000 milijardi dolara koji će pored brojnih socijalnih i ekonomskih programa uključivati i dio koji uključuje povećanje poreza za bogatije stanovnike SAD-a.

Kako je saopćila Bijela kuća, budžet će sadržavati programe zaštite i pomoći za siromašne i srednju američku klasu, ali i ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena.

Prije usvajanja, budžet treba odobriti Kongres, a pojedini republikanski senatori poput Lindseya Grahama istakli su kako je budžet "suludo skup".

"Budžet je suludo skup i dramatično bi oslabio američku vojsku. U Kongresu ćemo imati ozbiljne rasprave o finansiranju, ali Bidenov budžet neće biti dio toga jer nije ozbiljan", rekao je Graham.

Prema Bidenovom planu, dug SAD-a bi prema novom planu dosegao 117 posto od BDP-a do 2031. godine što bi predstavljao znatno veći procenat u odnosu na period Drugog svjetskog rata.

Novi budžet između ostalog uključuje 1.500 milijardi dolara za operativne troškove Pentagona i drugih saveznih odjeljenja. Također, uključuje i dva programa koje je Biden ranije najavio, a to su plan za zapošljavanje u iznosu od 2.300 milijardi dolara te plan za porodice u iznosu od 1.800 milijardi dolara.

Kako bi povećao budžete za socijalne programe i porodice, Biden je najavio povećanje poreza za kompanije i bogate pojedince. Prema prijedlogu budžeta, od kraja 2021. godine procenat oporezivanja bogatih osoba porast će sa 37 na 39,6 posto. Pored toga, Biden je rekao kako neće podizati porez za osobe čija primanja na godišnjem nivou iznose manje od 400.000 dolara.

"Naš prosperitet ovisi od ljudi koji ustaju svaki dan, rade, podižu porodice, plaćaju poreze, služe naciji i volontiraju u svojim zajednicama", rekao je Biden.

Pored navedenih dijelova, Biden će budžetom osigurati i 800 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena, 115 milijardi za gradnju i rekonstrukciju cesta i mostova, te 100 milijardi dolara za poboljšanje internet konekcije za svako domaćinstvo.