Važan sporazum za SAD
75

Joe Biden potpisao paket finansijske pomoći vrijedan 1.900 milijardi dolara

V. K.
Bidenov prijedlog plana konačno je i usvojen (Foto: EPA-EFE)
Bidenov prijedlog plana konačno je i usvojen (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden potpisao je danas u Bijeloj kući odluku o implementaciji plana za finansijski oporavak građana SAD-a od pandemije vrijednog 1.900 milijardi dolara, a koji je odobren na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma SAD-a.
Iako je glasnogovornica Bijele kuće nakon jučerašnjeg usvajanja plana u Zastupničkom domu navela kako će Biden plan potpisati u petak, američki predsjednik odlučio je značajan finansijski paket odobriti dan ranije, na godišnjicu prvog lockdowna zbog koronavirusa u SAD-u.

"Željeli smo ovu odluku potpisati što prije", rekao je Ron Klain, član Bidenovog tima.

Prije potpisivanja odluke kojom će se odobriti paket pomoći, Biden je naglasio šta je suština ovog finansijskog plana.

"Vjerujem da je ovo historijska odluka koja će oporaviti stub ove zemlje. Finansijska pomoć će dati radnom narodu i srednjoj američkoj klasi šansu za finansijski oporavak. To je suština ove odluke. Više o ovome ću govoriti i u narednim danima", rekao je Biden prije potpisivanja odluke.

Paket pomoći vrijedan 1.900 milijardi dolara, obuhvatat će više dijelova. Oko 400 milijardi dolara bit će izdvojeno za direktnu pomoć građanima od 1.400 dolara mjesečno, a više od 350 milijardi dolara bit će usmjereno za pomoć lokalnim vlastima.

Finansijski paket obezbijedit će 130 milijardi dolara za ponovno otvaranje škola, 49 milijardi dolara za proširene mogućnosti testiranja stanovništva na koronavirus, te 14 milijardi dolara za distribuciju vakcina u SAD-u.

Paket koji obuhvata finansijsku pomoć stanovništvu usvojen je jučer tokom sjednice Zastupničkog doma SAD-a. Za usvajanje paketa glasalo je 220 zastupnika, dok je 211 bilo protiv.