Washington
61

Joe Biden položio zakletvu i postao predsjednik SAD-a

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Države danas su zvanično dobile novog predsjednika. Joe Biden ili punim imenom Joseph Robinette Biden Jr. položio je zakletvu i postao 46. predsjednik SAD-a.
20:57 - Prema rasporedu, Biden bi nakon dolaska u Bijelu kuću trebao prisustvovati tzv. virtuelnoj paradi koja će biti upriličena u čast njegovog imenovanja na funkciju predsjednika. Prve izvršne naredbe, Biden će potpisati u Ovalnom uredu u 23 sata po našem vremenu.

20:50 - Nakon intoniranja himne SAD-a, Joe Biden i Kamala Harris položili su vijenac na Spomenik neznanim vojnicima na Nacionalnom groblju Arlington te na taj način odali počast svim poginulim vojnicima SAD-a. Pored Bidena i Harris, polaganju vijenaca prisustvovali su i bivši predsjednici države Bill Clinton, George Bush i Barack Obama što je u skladu s američkom tradicijom.

20:41 - Na Nacionalnom groblju Arlington sve je spremno za polaganje vijenca. Bivši američki predsjednici Bush, Obama i Clinton stigli su u Arlington, a uskoro se očekuje da zajedno sa Bidenom odaju počast vojnicima.

20:30 - Nacionalno groblje Arlington koje će novi predsjednik Biden posjetiti, nalazi se u blizini Washingtona, a uspostavljeno je u vrijeme Američkog građanskog rata. Na njemu su pokopani svi vojnici koji su učestvovali u ratovima koje je vodio SAD. Tradicija nalaže da novi američki predsjednik položi vijenac na tzv. Spomeniku neznanim vojnicima, a ovaj put, sa Bidenom će to učiniti i George W. Bush, Barack Obama i Bill Clinton.

20:03 - Prije odlaska na Nacionalno groblje, upriličena je svečana vojna parada ispred Capitol Hilla, a Biden i Harris pozdravili su vojnike. Ovaj događaj također je dio tradicionalnog prenosa predsjedničke moći u SAD-u, a tokom parade novi predsjednik ima mogućnosti da se na licu mjesta uvjeri u spremnost vojnih trupa te da se upozna sa svim rodovima vojske.

19:53 - Nakon formalnog potpisivanja prvih odluka, Biden i Harris su od čelnih ljudi američkog Kongresa primili darove što je tradicionalni način da se novom predsjedniku poželi dobrodošlica na novu funkciju. Ovoga puta, Biden i Harris dobili su više darova, a posebno se ističu kristalne vaze i umjetničke slike koje će krasiti njihove urede naredne četiri godine mandata.
Predstavljanje darova članova Kongresa (Foto: EPA-EFE)
Predstavljanje darova članova Kongresa (Foto: EPA-EFE)

19:29 - Predsjednik SAD-a potpisao je u Uredu američkog predsjednika na Capitol Hillu i prve odluke nakon inauguracije. Tri odluke odnose se na protokolarne ugovore o imenovanjima u kabinetima američkog predsjednika i potpredsjednice kao i svojevrsnu ratifikaciju inauguracijskog procesa. Nakon toga, Biden će zajedno s bivšim predsjednicima otputovati na Nacionalno groblje Arlington i odati počast preminulim vojnicima SAD-a.

Biden potpisao prve odluke (Foto: EPA-EFE)
Biden potpisao prve odluke (Foto: EPA-EFE)

19:17 - Prve poruke s Twitter naloga koji pripada potpredsjednici SAD-a, nakon stupanja na dužnost uputila je Kamala Harris. Uz dijelove sa polaganja zakletve, Kamala Harris je napisala kako joj je pripala velika čast da bude potpredsjednica građanima i građankama Sjedinjenih Američkih Država.

19:00 - Sada već bivši potpredsjednik SAD-a, Mike Pence, zvanično se oprostio od funkcije i poželio sreću Bidenu i Harris. U ugodnom razgovoru prije odlaska s Capitola, Kamala Harris i njen suprug razmijenili su nekoliko riječi sa Penceom i njegovom suprugom. Na samom odlasku, Harris je poželjela sreću i sretan put kući bivšem potpredsjedniku.
18:52 - Ceremonija inauguracije zvanično je okončana, a Joe Biden je iskoristio priliku da se obrati građanima SAD-a i preko zvaničnog Twitter naloga američkog predsjednika (POTUS) koji je, nakon odlaska Donalda Trumpa, ponovno vraćen u nadležnost američke administracije.

"Nemamo vremena za gubljenje kada je riječ o rješavanju kriza s kojima se suočavamo. Zato danas idem u Bijelu kuću kako bih donio odluke koje će olakšati život građanima SAD-a", poručio je Biden.

18:39 - Nakon što je Joe Biden okončao pobjednički govor, prisutnima se obratila i Amanda Groham, najmlađa pjesnikinja (22) koja je držala govor na inauguracijama američkih predsjednika. U obraćanju Bidenu i svim prisutnima, Groham je poslala poruku svim građanima SAD-a kako se moraju boriti za svoju budućnost.

"Uvijek postoji svjetlo ako smo dovoljno hrabri da ga vidimo. Nadam se da ćemo u budućnosti biti dovoljno hrabri", riječi su kojima je mlada pjesnikinja završila svoj govor.

18:15 - Kroz svoj prvi, izuzetno emotivan govor, Biden se osvrnuo i na dešavanja na Capitolu.

"Znam da su sile koje nas dijele jake i da su stvarne. Ali znam i da nisu nove. Kroz našu historiju vodili smo stalnu borbu između američkog sna sa jedne strane u kojem smo svi jednaki i surove realnosti kojom dominiraju strah i rasizam", rekao je Biden. Također, pozvao je sve prisutne da minutom šutnje odaju počast svim osobama koje su preminule uslijed zaraze koronavirusom u SAD-u.

18:05 - Biden je tokom svog prvog govora iskoristio priliku da se zahvali i svim svojim prethodnicima koji su došli na inauguraciju.

"Zahvaljujem svojim prethodnicima iz obje stranke na njihovom današnjem prisustvu. Zahvaljujem im se od srca. Položio sam zakletvu ali naša američka priča neće ovisiti samo o meni, već o svima nama. Ako se ujedinimo sve će biti moguće", rekao je Biden.

18:01 - Nakon položene zakletve, Joe Biden je postao novi predsjednik SAD-a, a povodom toga održao je i prvi govor.

"Ovo je dan Amerike i dan naše demokratije. Naučili smo koliku vrijednost ima demokratija u ovoj državi. Amerika je dorasla izazovu i danas slavimo trijumf demokratije. Ovo je historijski momenat i volja naroda je uvažena. Sada se moramo posvetiti ujedinjenju i saradnji. Moramo pokazati poštovanje jedni prema drugima", rekao je Biden.

17:48 - Upravo počinje svečano polaganje zakletve novoizabranog predsjednika SAD-a Joe Bidena.

17:44 - Kamala Harris položila je zakletvu i tako postala nova potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država. Nakon nje, isto će učiniti i predsjednik Joe Biden.

"Svečano prisežem da ću braniti Ustav SAD-a protiv svih neprijatelja, domaćih i stranih. Da ću ovu obavezu izvršavati slobodno, da ću izvršavati dužnosti, tako mi pomogao Bog", kazala je Harris.

Trenutak polaganja zakletve
Trenutak polaganja zakletve

17:41- Nakon intoniranja himne koju je izvela poznata muzička zvijezda Lady Gaga, potpredsjednica Kamala Harris upravo će položiti zakletvu pred članovima Vrhovnog suda.

17:30 - Ceremonija inauguracije novog predsjednika zvanično je počela. Senatorica Amy Klobuchar održala je pozdravni govor, i naglasila kako je ovo dan kada se američka demokratija vraća na velika vrata. Nakon obraćanja senatora i uvodnog dijela, Joe Biden trebao bi položiti zakletvu i tako postati novi predsjednik SAD-a.

17:20 - Kamala Harris i Joe Biden stigli su na dio Capitola gdje će se obaviti svečana inauguracija. Brojni gosti, uključujući i bivše predsjednike SAD-a, velikim aplauzom su pozdravili dolazak novog predsjednika i potpredsjednicu SAD-a.

17:14 - Sudije Vrhovnog suda SAD-a stigle su na ceremoniju inauguracije. Joe Biden položit će zakletvu pred glavnim sudijom Vrhovnog suda Johnom Robertsom dok će Kamala Harris svoju zakletvu položiti pred Soniom Sotomayor, također članicom Vrhovnog suda. Riječi koje će novi predsjednik morati izgovoriti pred sudijama su: "Svečano se zaklinjem da ću vjerno izvršavati dužnosti predsjednika SAD-a, i da ću najbolje što mogu, čuvati, štititi i braniti Ustav SAD-a."
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

17:02 - Sada već bivši predsjednik Donald Trump, stigao je na Floridu gdje će provesti posljednje sate svog predsjedničkog mandata. Prije samog odlaska, Trump je ostavio pismo Bidenu, a isto je učinila i supruga Melanija Trump. Potpredsjednik Mike Pence je također ostavio bilježnicu svojoj nasljednici Kamali Harris u kojoj su obično opisani svi poslovi koje je obavljao, nagrade koje je dobijao, ali i poteškoće i izazovi na koje je nailazio.

16:56 - Prije samog dolaska na Capitol Hill, Joe Biden je poslao još jednu poruku preko Twittera i to svojoj supruzi Jill Biden.

"Volim te, Jilly, i ne mogu biti zahvalniji zbog toga što si u ovom trenutku pored mene i što ćemo biti zajedno na putu koji je ispred nas", rekao je Biden.

16:35 - Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris, stigli su na Capitol Hill gdje će u 18 sati položiti i svečanu zakletvu.
16:28 - Prema izvještaju novinara CNN-a, trenutno je u toku evakuacija Vrhovnog suda zbog dojave u bombi. Na području oko zgrade, povećan je broj pripadnika Nacionalne garde. Zgrada Vrhovnog suda nalazi se preko puta Capitol Hilla gdje se održava ceremonija inauguracije.

16:20 - Prije samog odlaska, Donald Trump je ostavio u Bijeloj kući pismo novoizabranom predsjedniku SAD-a što predstavlja svojevrsnu tradiciju tokom prenosa vlasti u SAD-u. Sadržaj pisma nije poznat ali prema dosadašnjoj tradiciji, sadržaj pisma obično je vezan za riječi podrške novom predsjedniku.

16:05 - Bivši predsjednik SAD-a George W. Bush i supruga Laura Bush, stigli su na ceremoniju inauguracije novog američkog predsjednika.

S obzirom da je Donald Trump već ranije otišao na Floridu, Bush će biti jedini republikanski predsjednik na inauguraciji Bidena. Pored Busha, na inauguraciju stižu i Bill Clinton, Barack Obama kao i druge poznate ličnosti.

16:00 - Oko Capitol Hilla trenutno je raspoređen veliki broj pripadnika policije, sigurnosnih službi i više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde. Pored toga, američki mediji izvještavaju kako je i 14 dana nakon nasilnih protesta, šteta na Capitol Hillu i dalje vidljiva.
Nakon odlaska Donalda Trumpa iz Washingtona, Joe Biden se po prvi put na dan inauguracije oglasio na Twitteru i poručio da je došao "Novi dan u Americi".
Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden, već u prvim satima svoga mandata koji će početi nakon inauguracije, potpisat će 17 izvršnih naredbi koje se odnose na pandemiju i poništavanje Trumpovih odluka kao što je izlazak iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Već sad bivši predsjednik Donald Trump je sa suprugom Melanijom nekoliko sati prije inauguracije i zvanično napustio Bijelu kuću. Nakon odlaska, Trump je u vojnoj bazi prije odlaska na Floridu održao oproštajni govor i zaželio sreću novoj američkoj administraciji.

"Ovo su bile nevjerovatne 4 godine. Uspjeli smo ostvariti mnogo toga i želim zahvaliti svima koji su bili tu uz mene. Cijela porodica Trump radila je za sve građane SAD-a. Budućnost ove zemlje nikada nije bila bolja i želim novoj administraciji mnogo sreće u njihovom radu", rekao je Trump prije odlaska na Floridu.

Ceremonija inauguracije nazvana "Ujedinjena Amerika" po mnogočemu će se razlikovati od prijašnjih, na prvom mjestu jer su lokalne vlasti glavnog grada SAD-a pozvale građane da ne dolaze, već da ceremoniju prate online u svojim domovima.

Sigurnost u Washingtonu je na najvišem mogućem nivou, a iz Pentagona je najavljeno da će na ulicama ovog grada biti raspoređeno 20 hiljada vojnika Nacionalne garde. Mjere sigurnosti su pojačane, podsjećamo, zbog napada Trumpovih pristaša na Capitol 6. januara.

Novoizabrani predsjednik će sa suprugom Jill noć uoči inauguracije provesti u Blair houseu, zvaničnoj rezidenciji stranih gostiju predsjednika SAD-a, koja se nalazi nasuprot Bijele kuće blizu Trga Lafayette.