Nastavak podrške
350

Joe Biden odobrio dodatnih 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

V. K.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odobrio je dodatnih 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini koja će se koristiti za nabavku oružja, ali i druge potrebe.

Kako je saopćeno iz Bijele kuće, s dodatnih 200 miliona dolara pomoći, Sjedinjene Američke Države su od početka 2021. godine ukupno dodijelile Ukrajini 1,2 milijarde dolara pomoći.

"Ovlaštenjem koje mi je dato kroz Ustav i zakone Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i član 621. Zakona o stranoj pomoći iz 1961. godine, dajem državnom sekretaru ovlasti da usmjeri sredstva od ukupne vrijednosti od 200 miliona dolara Ukrajini", stoji u saopćenju Bijele kuće.

Dodatnih 200 miliona dolara koje je Biden odobrio, dodijeljena su kroz Zakon o stranoj pomoći, te se mogu koristiti ta kupovinu oružja i drugih odbrambenih sredstava iz zaliha američkog ministarstva odbrane, ali se isto tako mogu koristiti za vojno obrazovanje i obuku kadrova.

"Pomoć može uključivati u protivoklopno oružje, protivavionske sisteme i malokalibarske oružje", rekao je jedan od visokih zvaničnika Bijele kuće.

Odobravanje dodatne vojne pomoći uslijedilo je nakon što je američki Kongres odobrio hitnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 13,6 milijardi dolara.