Nije bilo kontakta
9

Joe Biden i Kamala Harris letjeli sa zaraženim osobama, ipak neće ići u karantin

L. K.
Kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i njegova senatorica Kamala Harris letjeli su u avionu sa osobama koje su zaražene koronavirusom. Međutim, nisu imali kontakt sa ovim osobama, zbog čega neće ići u karantin.

U saopćenju za javnost je posebno naglašeno kako Biden i Harris nisu bili u blizini zaraženog. U istom obraćanju je navedeno i kako je zaražena osoba administrativni član aviokompanije koja iznajmljuje avione, piše The Guardian.

"Biden nije bio u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Ustvari, potpredsjednik nije imao ni prolazni kontakt. Ova osoba je cijelo vrijeme sjedila na 50 metara udaljenosti od Bidena, ulazila je i izlazila iz aviona kroz stražnji ulaz, te su obojica nosili zaštitne maske za vrijeme cijelog leta", navodi se u saopćenju.

Zbog toga je odlučeno da kandidat Demokrata za predsjednika ne bude smješten u karantin, što nije obavezno ni za njegovu senatorku Harris, za koju je jutros otkriveno da je ove sedmice letjela sa dvije zaražene osobe.

"Jedna od zaraženih je Liz Allen, direktorica ureda za komunikacije, a drugi je administrativni član aviokompanije. Međutim, Harris i zaraženi nisu bili u blizini te su za vrijeme cijelog leta nosili zaštitne maske", navedeno je u saopćenju za javnost.

Harris će zbog ovih novosti pomjeriti i otkazati neka putovanja koja su planirana unutar njene kampanje, saopćeno je na Twitteru. Dodali su kako se Harris testirala, te kako je negativna na koronavirus.