Neredi na Zapadnoj obali
0

Jevrejski doseljenici oskrnavili muslimanske grobove

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jevrejski naseljenici u nedjelju su izazvali nerede, oskrnavili muslimanske grobove, oštetili desetine palestinskih automobila i napali kamenicama izraelske vojnike, samo nekoliko sati poslije evakuacije nelegalnog jevrejskog naselja kraj Hebrona na Zapadnoj obali.

Naseljenici su takođe uništili veliki dio sigurnosne ograde oko jevrejskog naselja Kirjat Arba. Odmah poslije evakuacije neki desničarski aktivisti su pozvali na osvetu, prije sviju protiv armije.

"Mi se nadamo da će ih pobjediti njihovi neprijatelji, da će svi biti oteti kao Gilad Shalit," rekao je jedan desničarski aktivista za Izraelski vojni radio, aludirajući na izraelskog vojnika, koga su još juna 2006. oteli palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze.

Poslanik iz Laburističke partije Ofir Pines Paz, predsjedavajući komiteta Knesseta za unutrašnje poslove, je izjavio da takve užasavajuće prijetnje armiji svjedoče da su naseljenici izgubili dodir sa stvarnošću i državom. Paz je huškanje doseljenika na nasilje i nerede označio opasnim i naglasio da moraju biti primjenjene i zakonske mjere.

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je na sednici vlade da je naredio pokretanje postupka protiv izazivača nereda i upozorio da verbalno nasilje donosi fizičko nasilje i da su počinioci zaslužili zatvorsku kaznu. Za jače kazne protiv izgrednika izjasnili su se se takođe ministar odbrane Ehud Barak i vicepremijer Haim Ramon.

Najnoviji incident je izbio pošto su izraelske snage krenule da evakuišu ilegalno naselje kraj Kirjat Arbe, neku vrstu farme, u kojoj je živjela porodica poznatog desničara Noama Federmana. U neredima koji su potom izbili uhapšeno je više doseljenika, a među njima i dvije žene.

Na Zapadnoj obali ima preko 100 divljih naselja, uz više od sto onih čiju je gradnju Izrael odobrio, a u kojima živi oko 280.000 jevrejskih naseljenika. Izrael je više puta obećavao Sjedinjenim Državama da će evakuisati divlja naselja. Međunarodna zajednica smatra sva ta naselja nelegalnim i preprekom za napredak u mirovnom procesu. Izrael je osvojio Zapadnu obalu, zajedno s istočnim Jerusalemom od Jordana 1967., područje na kome živi oko 2,5 miliona Palestinaca.