Aukcija kuće Christie's
16

Jevrejske grupe osudile prodaju nakita vrijednog 150 miliona dolara povezanog s nacistima

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Jevrejske grupe su se oglasile i osudile prodaju nakita višemilionske vrijednosti, a koji se povezuje s nacističkom Njemačkom, javlja BBC.

Nasljednica vrijednog nakita je Austrijanka Heidi Horten, koja je bila udata za Nijemca Helmuta Hortena. On je bio član Nacističke partije te je svoje bogatstvo stekao tokom nacističke Njemačke. Jevrejske firme je preuzeo nakon što su njihovi vlasnici napustili Njemačku tridesetih godina prošlog stoljeća.

Sada aukcijska kuća Christie's na prodaju nudi 700 komada nakita čija se vrijednost procjenjuje na više od 150 miliona dolara. Svi prihodi idu u dobrotvorne svrhe, uključujući istraživanje holokausta.

Heidi Horten (81) je preminula prošle godine te je iza sebe ostavila bogatstvo od 2,9 milijardi dolara, navodi Forbes. Njen suprug Helmut je umro u Švicarskoj 1987. godine, a tokom života je preuzeo tekstilnu kompniju Alsberg nakon što su njeni vlasnici Jevreji pobjegli iz Njemačke 1936. godine.

Bio je to prvi od nekoliko jevrejskih biznisa koje je Horten preuzeo pod nacističkom vladavinom. Njegova prodavnica Horton AG postala je jedna od najvećih u Njemačkoj, a u nedavnom izvještaju Fondacije Horten se navodi da je bio član Nacističke partije prije nego je izbačen.

Na prodaju ide 90-karatna dijamantna ogrlica "Briolette of India" koju je izradio Harry Winston, kao i Cartierov dijamantni prsten "Sunrise Ruby" koji vrijedi 20 miliona dolara.

Gotovo 100 komada nakita će biti prodano danas u Ženevi, a dodatnih 150 u petak. Ostali će biti rasprodani tokom ove godine.

Međutim, jevrejske grupe se protive prodaji nakita. Simon Wiesenthal Center, grupa za jevrejska prava s bazom u SAD-u, zatražila je od kuće Christie's da odustane od aukcije.

"Hortensove milijarde iskorištene za ovu kolekciju su profit od nacističke 'arijanizacije' jevrejskih robnih kuća", navodi se u pismu.

Arijanizacija je termin koji su nacisti koristili za oduzimanje imovine od Jevreja.

Iako prihod ide u dobrotvorne svrhe uključujući obrazovanje o holokaustu, Američki jevrejski odbor smatra da to nije dovoljno.

"Aukcija bi trebala biti stavljena na čekanje dok se ne ulože ozbiljni napori kako bi se utvrdilo koji dio ovog bogatstva potječe od nacističkih žrtava", poručio je odbor i dodao da bi aukcijska kuća potom trebala "usmjeriti Hortenovo bogatstvo preživjelim žrtvama holokausta, kao i obrazovnim programima koji pričaju njihove priče".

Yonathan Arfi iz Vijeća jevrejskih institucija u Francuskoj je rekao da su "sredstva koja su omogućila kupovinu nakita djelomično došla od arijanizacije jevrejske imovine, nego da se prodajom finansira fondacija koja ima zadatak da sačuva ime bivšeg naciste".

Međutim, iz kuće Christie's su u svom odgovoru naveli da sav prihod ide u dobrotvorne svrhe, dobrotvornim organizacijama za zaštitu i dobrobit djece, za medicinska istraživanja i pristup umjetnosti.