{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jevreji i njihova kultura u Egiptu postali su blijedo sjećanje

16.4.2013. u 09:58
0
3
Jevreji i njihova kultura u Egiptu postali su blijedo sjećanje
0
Jevreji i njihova kultura u Egiptu postali su blijedo sjećanje
Mladi Jeverji ispred sinagoge u Kairu (Foto: AFP)
Jevrejske egipatske zvijezde nekada su bile ponos umjetnosti i muzičke scene ove države, a ulice Kaira i Aleksandrije su bile pune jevrejskih prodavnica. Danas, u 21. stoljeću, egipatski Jevreji su postali blijedo sjećanje, njihove sinagoge su prazne, a njihove stare četvrti svjedoče da je tu nekada postojala zajednica.
Film "Hassan i Morcos" realiziran je 2008. godine. Govorio je o tragičnim ludostima sektaštva.

"Ljudi moraju dići glas kako sve ne bi postalo samo Hassan", rekla je Magda Haroun, koja je rođena u Aleksandriji 1952. godine za AFP.

Ali, šansa da se Cohen izjednači s Hassanom u Kairu i Aleksandriji je 200 naspram 84 miliona. Toliko je ostalo Jevreja u zajednici koju je nekada činilo 80.000 osoba.

Vođa zajednice Carmen Weinstein umrla je u subotu u 84. godini, a novi vođa Jevreja će biti izabran nakon što ona bude sahranjena na jevrejskom groblju u Kairu.

Nakon što je Egipat vodio neuspješan rat s drugim arapskim zemljama protiv Izraela 1948. godine, mnogi egipatski Jevreji su morali napustiti zemlju ili su protjerani zauvijek.

Prava njihove zajednice istražena su u dokumentarcu "Jevreji u Egiptu", koji je uradio egipatski režiser Amir Ramses. Film je imao veliki odziv umjetnika, aktivista i novinara.

Film koji nastoji istražiti taj aspekt te historije počinje intervjuima s prolaznicima na ulici o temi - Jevreji.

"Oni su neprijatelji Islama", rekao je jedan čovjek, a drugi dodao: "Oni su prokleti od Boga".

Dokumentarac se vraća u daleku prošlost i prikazuje snimke privlačne Leile Mourad, koja je dominirala srebrenim platnom, a Jevreji su bili među liderima političkih partija,

Sniman je u Egiptu i Francuskoj, gdje žive male grupe izgnanih egipatskih Jevreja.

"Tokom sukoba Jevreji su bili izmiješani s drugim nacijama, ali tokom arapsko-izraelskog sukoba na njima su se slomila koplja", rekao je režiser Ramses, koji se i sam morao boriti kako bi njegov film uopće bio prikazan.

Čak je trebao tražiti i dozvolu Službe za državnu sigurnost.

U dokumentarcu Ramses je intervjuisao Jevreja, rođenog Egipćana, koji je bio prisiljen napustiti zemlju nakon rata (1948. godine). Razgovarali su o prisilnom protjerivanju i rastu antisemitizma nakon arapsko-izraelskog konflikta.

Magda Haroun se prisjetila kako se njen otac, poznati advokat Shehata Haroun, prijavio kao volonter u egipatsku vojsku, ali su ga uhapsile snage sigurnosti. Deceniju kasnije, kaže Magda, pogrde upućenim Jevrejima bile su svakodnevica na ulicama i u učionicama.

"Ali mi nismo otišli, ovo je naša država", rekla je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: